Schrijversportretten

Supplement

Details

Zaterdag 15 december 2018 van 15:00 tot 17:00 uur
Afgelopen
Van Randwijckweg 2
6573 EJ Beek-Ubbergen, Nederland

Opening tentoonstelling 'Schrijversportretten' van Riet van Gils 

Als neerlandica en lerares Nederlands was Riet van Gils vertrouwd met literatuur. En nog steeds vormen romans, verhalen en poëzie en de makers daarvan, schrijvers en dichters, haar natuurlijke leefwereld. Het bevreemdt dan ook niet dat zij in haar schilderijen de literatuur en de makers tot uitgangspunt heeft genomen. Bij haar schrijversportretten laat ze het mooie plaatje voor wat het is maar probeert ze door te dringen tot het wezenlijke, de essentie van de uitgebeelde persoonlijkheid. Daarbij maakt ze gebruik van het extra aanzetten van karakteristieken van haar onderwerp met behulp van soms vervreemdende vormen of kleuren. Daarbij wordt het echter nooit een karikatuur van die persoon.
Aanleiding tot het maken van een portret van een schrijver is dikwijls het indringend lezen van het werk van de betreffende auteur. Dat het vaak dichters zijn mag niet verwonderen. Immers, poëzie lezen vergt speciale aandacht, "close reading", waardoor de maker ervan je heel nabij komt. Een intrigerende kop als die van Samuel Becket of de snor van Nietzsche helpt daarbij een handje.
      

Christine Elkhuizen, docente aan de Nijmeegse schilderschool TINT, zal de schilderijen van een korte inleiding en toelichting voorzien.
De schrijversportretten van Riet van Gils zijn in Supplement te bewonderen tot en met maart 2019.

Over de organisator

Supplement
Antiquariaat in het monumentale onderstation van het voormalige Bergspoor van Nijmegen naar Berg en Dal.Tussen de boeken maken we met eni...... Lees meer