Details
Tijdens deze infomomenten voor Duurzame Huizenroute ontdek je de voor- en nadelen van de 2 soorten warmtepompen. Huiseigenaar en adviseur Ad legt uit waarom de stroomzuinigste water-water-water-warmtepomp met stille PVT-zonpanelenbron een hoge efficiency heeft (SCOP 5,6 volgens instituut). Daardoor verbruikt die 30% minder stroom dan een lucht-water-warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonstroompanelen (SCOP slechts 3,5-4).
Tijdens het infomoment bekijken we hoe het werkt, feiten over lager stroomverbruik, geen geluid en meer subsidie. Kosten €100 per keer, dus kom met meerdere personen. Meld je aan via
Water-water-warmtepomp zuiniger dan lucht-water-warmtepomp
Om 1500 m3 gas te vervangen, verbruikt een 8 kw water-water-warmtepomp met 10x PVT-zonpanelenbron 2460 kwh/jaar (praktijkcijfers van eigenaren. En een 8 kw lucht-water-warmtepomp met ventilator-luchtbron 3300 kwh/jaar. Op een gemiddeld dak wek je met 10 PV-zonnepanelen maar 2850 kwh/jaar op.
Werking
Een PVT-zonpanelenbron maakt aan de voorkant van licht stroom (PV). Aan de achterkant zitten radiateuren die warmte uit buitenlucht halen (T). Dit werkt doordat er glycol door de radiateuren wordt gepompt. De warmteoogst gaat door zonder zon en bij vrieskou.
Het oppervlak van de radiateuren van PVT-zonpanelenbron is circa 10x groter dan van een ventilator-luchtbron. Daarom is geen ventilator nodig en vriest het minder aan.
Laagste totaalkosten en minder zonakkers
Met een Energieneutrale water-water-warmtepomp en stille PVT-zonpanelenbron op dak, gevel of schutting, heeft de eigenaar door €1400 meer subsidie, 30% minder stroomverbruik en niet hoeven vervangen van een ventilator-luchtbron na 10 jaar, de laagste totaalkosten.
Ook zijn met PVT minder zonstroomakkers en windmolens op land nodig en hoeft het stroomnet minder verzwaard.
Slim bij hogere kosten voor zelfstroom
Op winterdagen verbruikt een Energieneutrale water-water-warmtepomp met PVT al minder stroom (8 kwh/dag) dan lucht-water-warmtepomp met ventilator (15 kwh/dag). Als men wil kan PVT-instalaltie naar Bijna Zelfvoorzienend (4-6 kwh/dag), met warmte-opslag in regenwatertank. Dat is slim vanwege steeds hogere kosten voor salderen van zelf opgewekte stroom.
Geen boring in grond nodig
Bij een water-water-warmtepomp met stille PVT-zonpanelenbron is een bodembron/ geothermie niet nodig. Dat is fijn want die prikt grondwatersystemen lek, waardoor verdroging ontstaat in natuur-, landbouw en drinkwaterwingebieden.
Zie video over 2 soorten warmtepompen: https://youtu.be/wxbuOS6Z7CQ?si=9PO5lBCJh0qo-D5R
Aanmelden, advies en offerteaanvraag (zonder financieel belang) bij installateurs via