Details
Veel plastic afval dat niet in de prullenbak wordt gegooid, eindigt uiteindelijk in zee. Bijvoorbeeld plastic waterflesjes en speelgoed dat mensen weggooien of vergeten, komen via rivieren naar zee. Veel van dit drijvende plastic eindigt uiteindelijk in de Grote Oceaan.
Plastic vergaat niet, zoals groenafval, maar valt uiteen in honderden kleine stukjes. Al deze stukjes drijven naar een plek, dat noemen we plastic soep. Dit zijn dus grotere stukken plastic zoals flesjes, dopjes, visnetten en lijnen, plastic zakken en plastic speelgoed, maar vooral ook heel veel kleine stukjes plastic.
Vogels, vissen, zeeschildpadden en andere zeedieren denken dat dit eten is. Al dat plastic in je buik is natuurlijk niet goed! Veel van deze dieren worden ziek of gaan dood door al dit plastic.
Tim de Rooij
Tim de Rooij zal antwoorden geven op vragen als Wat is de plastic soep? Hoe komt al dat plastic in het water? Waarom is het zo'n probleem? En wat kan je er zelf aan doen?
Weer een leuke wetenschapsmiddag voor kinderen van 6-12 jaar. Kosten € 5.00. Meld je even aan op http://www.mysteryx.nl.
Natuurlijk gaan we na de lezing leuke en interessante proefjes doen!
Let op: deze keer is MysterX in het Valkhofmuseum!