Indië Herdenking

Details

Maandag 14 augustus 2017 van 19:00 tot 21:00 uur
Afgelopen
Nijmegen
Nederland

Op maandag 14 augustus a.s. zal de twaalfde herdenking plaatsvinden in de raadzaal en de binnenplaats van het Nijmeegse stadhuis. 

 

Gedeelde Ervaringen: Achterblijvers en Spijtoptanten.

Het comité heeft dit jaar voor een bijzonder thema gekozen. Een vergeten groep getroffenen staat namelijk centraal: de achterblijvers en spijtoptanten in Indonesië.

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en aansluitend de koloniale oorlog moesten de aldaar aanwezige Indo-Europeanen een moeilijke keuze maken: blijven of gaan. Schattingen over de omvang van deze groep lopen uiteen van ruim tienduizend (spijtoptanten) tot wellicht honderdduizend personen waar het de achterblijvers betreft.

Een deel had geen keuze omdat de vereiste documenten niet voorhanden waren. Zij zouden een bestaan in de marge van de Indonesische samenleving gaan leiden. Een andere groep koos op de valreep, begin jaren zestig, voor vertrek naar Nederland, na aanvankelijk het staatsburgerschap van de Republiek Indonesië te hebben aangenomen: de zogenaamde spijtoptanten.

Hoe de grote wereldgeschiedenis het leven van gewone mensen kan bepalen, en hoe bijzonder de verhalen en belevenissen van deze vergeten groep zijn zou de ondertitel van de twaalfde herdenking kunnen zijn. Er zijn veel overeenkomsten te vinden met de huidige problematiek rond vluchtelingen.

Op het programma staan voordrachten van betrokkenen en deskundigen. Daaronder de 59 jarige Hilda Breitkopf uit Horssen (Maas en Waal) met het zeer persoonlijke relaas van haar en haar familie.

Het comité Indië-herdenking Nijmegen is een onderdeel van PION. Het wordt gevormd door voormalig wethouder Wim Hompe, dr. Huub de Jonge , drs. Gerda Lamers en dr. Karen Portier (de laatste drie allen alumni van de RU).

Over de organisator

Steunpunt Pelita Nijmegen
Steunpunt heeft nog niets over zichzelf geschreven.