VPRO Tegenlicht debat bij De Villa en O42: De donut economie.

VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen

Details

Dinsdag 20 februari 2018 van 19:30 tot 22:00 uur
Afgelopen
Oranjesingel 42
Nijmegen, Nederland

VPRO Tegenlicht debat bij De Villa en O42: De donut economie.

Kate Raworth, Brits econoom, verovert sinds kort de harten van dwarsdenkers met haar Doughnut Economics, (Donut Economie).

Als een van de weinige economen neemt zij stelling tegen, nee ... zelfs afscheid van het groeidenken. Dat doet ze in magistrale Jip-en-Janneke taal met aansprekende graphics: de donut. Deze donut zou het Bruto Binnenlands Product moeten vervangen als graadmeter voor de welvaart in een land.

De binnenste ring van de donut definieert elf basisvoorzieningen waar ieder mens recht op heeft. De buitenste ring geeft negen planetaire grenzen weer. Volgens Raworth is de doelstelling van de mensheid in de 21e eeuw om binnen het 'rechtvaardige en veilige’ deel van de donut te komen en te blijven.

Meepraten over de zin en onzin van het Donut model? Kom dan op 20 februari naar onze volgende @TegenlichtMeetupNijmegen in De Villa voor een inspirerende gedachtenwisseling. 

We hebben inmiddels 4 interessante gasten:

Hans Stegeman werkt 2017 bij Triodos Investment Management als hoofd research en investment-strategie. Hij heeft meer dan twintig jaar werkervaring als econoom op de gebieden macro-economie, lange termijn voorspellingen scenario’s trends en circulaire bedrijfsmodellen. Hij was hoofeconoom bij de Rabobank, econoom bij het CPB en vakbond ABVAKABO. Hans studeerde economie aan de Universiteit van Maastricht en werkt aan een Phd. over circulaire economie.

Wouter van Eck werkte als campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie en was 12 jaar gemeenteraadslid voor GroenLinks in Nijmegen. In 2009 plantte hij op een lege akker bij Groesbeek Nederlands eerste voedselbos. Op dit kavel wordt inmiddels volop voedsel geproduceerd, op een manier die tegelijkertijd rijke natuurwaarden realiseert en broeikasgassen vastlegt. Wouter is tegenwoordig namens de Stichting Voedselbosbouw actief met het aanleggen en ontwerpen van voedselbossen op diverse andere locaties.

Reinier de Nooij is gepromoveerd in de milieukunde en sinds 10 jaar zelfstandig ondernemer met zijn bedrijf Optimal Planet. Hij helpt inkopers van grote organisaties met duurzaam inkopen, en is daarnaast docent aan de RU. In zijn vrije tijd helpt hij mee met landschapsbeheer in Lingewaard, en het promoten van struinen door de ruige riviernatuur om de genezende kracht van de natuur zo goed mogelijk te benutten.

Joelle Braijer, coordinator van Starters4communities. Met een pitch over een maatschappelijk initiatief en een vraag voor het publiek. Zie ook www.starters4communities.nl

Mogelijk komen er nog meer gasten, houd daarvoor deze FB-pagina in de gaten!


VERNIEUWDE OPZET!

Locatie: De Villa, Oranjesingel 42, Nijmegen. Is tevens onderkomen van Filmhuis O42.

Datum: dinsdagavond 20 februari.

19.30 - 20.15 uur: samen het Tegenlicht gevoel opsnuiven bij FilmhuisO24, zaal 2. Voor wie wil gezamenlijk bekijken van de hele uitzending.

20.15-20.30 uur: pauze

20.30 – 22.00 uur: discussie en debat met gasten en publiek.


Link naar de uitzending:

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html


Volg ons ook op Facebook! http://www.facebook.com/TegenlichtMeetUpNijmegen/

De toegang is gratis. Wees welkom!


-----

Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert op frequente basis Meet Ups in de Villa (voorheen DROOMvilla LUX) in Nijmegen naar aanleiding van een uitzending van het VPRO programma Tegenlicht. Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht. Tegenlicht spreekt tot de verbeelding. Ze lokt discussie uit en roept reacties op.

Tegenlicht Meetup Nijmegen kijkt naar deze grote trends en lokale gevolgen. Tijdens de Meetup praten we, aan de hand van fragmenten, samen met tafelgasten: inwoners, wetenschappers, ondernemers en/of politici én wellicht ook met jou binnen het thema na over de documentaire.

Over de organisator

VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen
Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert bijeenkomsten naar aanleiding van uitzendingen van het VPRO programma Tegenlicht. Met als doel te...... Lees meer