VPRO Tegenlicht debat bij De Villa en O42: Hoe duur is natuur?

VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen

Details

Dinsdag 20 maart 2018 van 19:30 tot 22:00 uur
Afgelopen
Oranjesingel 42
Nijmegen, Nederland

Alles van waarde is weerloos. Dat geldt zeker voor de natuur, waar we steeds meer van kwijtraken. Voor ons mondiaal natuurbehoud is jaarlijks 300 miljard dollar nodig, maar wereldwijd wordt per jaar slechts 51 miljard dollar opgehaald. Er gaan stemmen op om het natuurbeheer bedrijfsmatig aan te pakken: om natuur te behouden wil men er letterlijk waarde aan toekennen. Onze aarde heeft dringend een toekomstbestendig scenario voor natuurbehoud en –beheer nodig. Het tijdperk van ‘cheap nature’ is voorbij. Onze kapitalistische exploitatie heeft de natuur gekoloniseerd en uitgeput. De wereldwijde ecologische crisis zou niet anders benaderd moeten worden dan een economische crisis. In de Verenigde Staten heeft de nationale tegenvoeter van onze Vereniging Natuurmonumenten de samenwerking met banken en financiële instellingen opgezocht. Die gaan nu het jaarlijkse ‘financieringstekort’ van de natuur wegwerken. Gaat dat ten koste van iets, en wat is het rendement?

Wat is nog ‘natuur’ in het antropoceen, dit tijdperk met de mens als allesbepalende factor? In Nederland zijn mens en natuur misschien nog wel méér dan elders onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens is de invloed van de mens niét zichtbaar. Op dit moment wordt door Universiteit Wageningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek de waarde van de Nederlandse natuur tot op de vierkante meter in kaart gebracht. Hierbij wordt de monetaire waarde toegekend die de natuur voor de mens heeft, bijvoorbeeld via toerisme, recreatie of landbouw. Maar hoe bepaal je de prijs van ‘natuurlijk kapitaal’? Zal het ‘natuurboekhouden’ de belangrijkste waarde toekennen aan andere zaken dan natuur pur sang? De uitdaging: hoe we onszelf van aloude heersers over de natuur omscholen naar dienstbare beheerders die opkomen voor mens én natuur.

NIEUW – NIEUW – NIEUW
Vanaf 19.30 – 20.15 uur kijken we eerst gezamenlijk in zaal 2 van FilmhuisO24 (https://filmhuiso42.nl) de gehele VPRO Tegenlicht Uitzending over HOE DUUR IS NATUUR. Kom samen in deze mooie filmzaal het Tegenlicht gevoel opsnuiven! (Gratis)
Daarna lopen we door naar de oude, vertrouwde Gouden Zaal, om daar een korte pauze te nemen onder het genot van een hapje/drankje.
Om 20.30 uur starten we dan met het programma, waarin er veel ruimte is voor gesprek en uitwisseling over dit thema. (Gratis)

Je kunt ook de uitzending thuis bekijken: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/Hoe-duur-is-natuur.html 

We hebben hiervoor diverse interessante gasten, waaronder:
- Volkert Vintges: directeur Gelderse Natuur en Milieufederatie en een van de initiatiefnemers van het natuurmanifest met de provincie. Vindt dat natuur binnen en buiten de erkende natuurgebieden beter beschermd moet worden. Dit is in het belang van iedereen en een maatschappelijke opgave van iedereen. De overheid is de meest voor de hand liggende instantie om dit te regelen en te betalen.
- Lani Kok is als afval- en grondstoffenadviseur werkzaam bij milieuadviesbureau Stantec. Haar dagelijks werk - waarin ze overheden en organisaties helpt om hun afval en hun grondstoffenbehoefte te verminderen - zou een stuk makkelijker zijn als er een prijskaartje zou zitten aan het gebruik van Natuurlijk Kapitaal.
- en nog 1 of 2 mystery guests :)

Graag tot ziens op 20 maart om 19.30 uur bij De Villa, FilmhuisO24, Oranjesingel 42, Nijmegen. De toegang voor zowel film als debat is gratis.

VPRO Tegenlicht Nijmegen in samenwerking met De Villa en FilmhuisO24:
Dat wordt een inspirerend avondje uit!

Over de organisator

VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen
Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert bijeenkomsten naar aanleiding van uitzendingen van het VPRO programma Tegenlicht. Met als doel te...... Lees meer