ArcheoAcademy - Was Caesar hier?

Valkhof Museum

Details

Zondag 2 december 2018 van 14:30 tot 15:30 uur
Afgelopen
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos, Nijmegen, Nederland

Historicus Will Brouwers, gastconservator van de tentoonstelling BAGGER geeft een lezing: Was Caesar hier?

De grootste archeologische vindplaats van Nederland ligt ter hoogte van de sluis tussen Lith en Kessel. Hier wordt al tientallen jaren grind en zand gewonnen. Met elke kubieke meter die door baggerschuiten wordt opgezogen komen, interessante vondsten naar boven: Mammoet botten, steentijd werktuigen, gigantische hoeveelheden Romeinse tufsteen en zelfs hele schepen uit de middeleeuwen. 

Ook zijn er delen van een monumentale tempel, punt gave sieraden, wapens en veel menselijke resten gevonden. Deze doen vermoeden dat we hier te maken hebben met een regionale nederzetting met een belangrijk heiligdom (Vada?). 

Bovendien zijn er mensenbotten gevonden met duidelijk sporen van geweld. Een archeoloog opperde dat dit slachtoffers waren van Caesar die hier in 55 v. Chr. de Tencteren en Usipeten zou hebben verslagen. 

Entree: toegankelijk met een regulier toegangsbewijs, klik hier voor tickets.
Heeft u een: Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM. Dan heeft u gratis toegang tot het museum en de activiteit, uw kaart wordt bij de ingang gescand. Er is geen toeslag voor genoemde kaarthouders. Kinderen t/m 12 jaar gratis entree. Kinderen van 13 t/m 17 jaar €6,25.

Over de organisator

Valkhof Museum
Valkhof Museum verbouwt en verhuist. Het pand wordt ingrijpend gerenoveerd en krijgt een toegankelijkere uitstraling. Ook de presentaties...... Lees meer