Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Tegenlicht Meetup Nijmegen: bullshit banen!Tegenlicht Meetup Nijmegen: bullshit banen!
Dinsdag 16 april, Bibliotheek de Mariënburg, Nijmegen

*** Informele setting, de bar met koffie, thee, bier en wijn is open! ***

Meer dan twintig procent van de werkende mensen in het Westen heeft het idee dat wat ze doen helemaal geen zin heeft. Toch werken ze zich een ongeluk en verdienen samen miljarden. Waarom stoppen we niet gewoon met die bullshitbanen?

Het is nog erger: er zijn zelfs mensen die zeker weten dat hun werk niets bijdraagt. Soms gaan hun werkzaamheden in tegen al hun principes. Het is werk dat, als het niet zou worden gedaan, door niemand wordt gemist. De wereld zou er zelfs beter van worden, als het gewoon zou blijven liggen.

Het fenomeen ‘bullshitbaan’ werd op de kaart gezet door de Amerikaanse antropoloog David Graeber. Het beeld dat hij schetst, verklaart een hoop hedendaagse fenomenen, waar economen, sociologen en politicologen zich eerder geen raad mee wisten. De almaar uitdijende bureaucratie in bedrijven, bijvoorbeeld, waar niets of niemand effectiever of productiever van wordt. Volgens Graeber is de managerscultuur van vandaag een nieuw feodaal systeem, waarbinnen topmanagers hun koninkrijkjes opbouwen onder de vlag van efficiëntie. De bouwstenen zijn nutteloze afdelingen waar mensen de weg kwijtraken.

Maar er zijn (ex-) werknemers bij wie het kwartje valt. Bij de overheid, in het bedrijfsleven, en bij multinationals doorbreken zij het bullshit-taboe. Hun werk, zeggen ze, slaat nergens op. Ze schetsen een ontluisterend beeld van een kantoortuin waarin de belangrijkste taak van de werknemer is dat hij of zij meespeelt in de bullshitpoppenkast. Hoe lang geloven we nog in betaald werk als het hoogst haalbare?

We hebben zoals altijd weer leuke, inspirerende gasten. 

1. Renate Bo,  bestuurder bij FNV Schoonmaak. Daarvoor was zij docent Arbeids-en ambtenarenrecht bij Saxion en raadslid.
Andere gasten volgen nog.

Vragen die aan bod zullen komen zijn onder andere:

  1. Hoe functioneren bedrijven en overheden, is dit de enige optie en hoe is dat elders? 
  2. Wat doet dat met mensen, met sociale verbanden, met zingeving, in hoeverre sluit het aan bij onze biologische en sociale noden?
  3. En wat doen we eraan? alles lijkt vast te zitten, het onderwijs leidt op voor soms zinloze banen, wereldwijd worden functieomschrijvingen in ISO-normen gevat, dus alles zit op slot. Waar ligt het aangrijpingspunt voor mogelijke verandering?

Start (documentaire Mijn Bullshitbaan) om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur, gesprek met deskundige gasten (wetenschap, politiek, etc.) en publiek vanaf 20.30 uur (inloop hier vanaf 20.15 uur). 

Wees van harte welkom en kom luisteren, meedenken en als je wilt meepraten! De toegang is gratis.

Zie ook: https://www.facebook.com/events/2378328195512783/

Maarten Barckhof
Liesbet Rabbinge
Laura Cuijpers
Walter van der Cruijsen

Elke derde dinsdag van de maand staat een recente uitzending van de VPRO documentaireserie Tegenlicht centraal tijdens de Tegenlicht Meetup Nijmegen. 

‘VPRO Tegenlicht’ zijn documentaires waarin nieuwe ideeën en trends in de politiek, maatschappij en wetenschap aan bod komen. Deze documentaires zetten je aan het denken over onze wereld, over de keuzes die we maken en voor ons gemaakt zijn, en over wie wij zelf zijn. In samenwerking met de VPRO organiseert de Nijmeegse tak van de Tegenlicht Meetups elke maand een avond met sprekers en debat naar aanleiding van een van de uitzendingen. Tijdens deze Meetups kijken we de uitzending terug en volgt een interactief gesprek over het thema in Bibliotheek Mariënburg. Deel dit bericht!