Details

Zondag 22 september 2019 tussen 15:00 en 16:00
Afgelopen
Dorpstraat 19
Heumen, Nederland

Virgo Gloriosa: vrouwen in de muziek

De Nederlandse vrouwenschola Voces Caelestes geeft samen met de Kroatisch-Duitse accordeoniste Mirjana Petercol een bijzonder concert waarin vrouwen centraal staan. Niet alleen de uitvoerders zelf zijn vrouw, ze zingen ook over een bijzondere vrouw: de Heilige Caecilia. Caecilia is niet alleen patroonheilige van de muziek, maar ook een krachtige vrouw die zich niet aan de wil van anderen onderwierp, maar haar eigen spirituele weg volgde. Dat laatste geldt ook voor Hildegard von Bingen, van wie het koor de prachtige Symphonia Virginum ten gehore brengt.
 De gregoriaanse gezangen ter ere van Caecilia gaan een muzikaal verbond aan met eigentijdse werken en improvisaties op accordeon, die Mirjana Petercol met grote zorg heeft uitgekozen voor dit concert. Tussen de antifonen die het levensverhaal van de Heilige Caecilia bezingen, zal Mirjana korte improvisaties spelen. Daarnaast speelt zij werk van hedendaagse componisten, waaronder de Litouwse componiste Diana Ceremite en de Française Cécile Chaminade. Koor en accordeoniste klinken ten slotte samen in een speciaal voor dit concert gemaakte compositie van dirigente Hanneke van der Grinten: Die verweentheit der minnen, op een tekst van de 13e-eeuwse mystica Beatrijs van Nazareth. En daarmee besluiten we een concert dat de luisteraars zeker niet onberoerd zal laten!

 

Zaterdag 21 september Dominicuskerk, Prof. Molkenboerstraat 7 Nijmegen, 20.00 uur

Zondag 22 september St. Joriskerk, Dorpstraat 19 Heumen, 15.00 uur

 

Entree: vrije gift 

 

Voor wie
Volwassenen
Waarover
Muziek / dans / zang
Wat
Voorstelling, optreden

Over de organisator

Voces Caelestes
Voces Caelestes vormt met 6 leden de enige gregoriaanse vrouwenschola in Nijmegen en wijde omtrek. In 2010 richtte Hanneke van der Grint...... Lees meer