Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Stones Have LawsStones Have Laws (Dee Sitonu a Weti)
Regie: Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan & Erwin Tolin Alexander | Nederland/Suriname | 2018 | 100 min.

Stones Have Laws (Dee Sitonu a Weti) neemt de toeschouwer mee naar het regenwoud van Suriname en wijdt deze in in het leven van de Marrongemeenschap. De film vervlecht orale overleveringen over Afrikaanse voorouderlijke tradities en ontsnappingen aan slavernij met nieuwe rituelen en laat zien hoe industrieën die de regio ontbossen door grootschalige houtkap en mijnbouw de krachtige banden van de gemeenschap met het land in gevaar brengen. De Nederlandse kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, en de Surinaamse theatermaker Tolin Erwin Alexander hebben de Marrongemeenschap intensief betrokken bij de ontwikkeling van het project dat tot stand kwam door een experimenteel proces van collectief script-maken en performance. Het resultaat is een unieke filmische vorm die voorouderlijke tradities vermengt met nieuwe vormen van filmmaken, waarin documentaire, poëzie en theater samenkomen.

'Zelden slaagde een documentaire er zo goed in de leefwereld en het bewustzijn van een geïsoleerd levende groep mensen zo goed en ogenschijnlijk volledig te omarmen.' ★★★★ de Volkskrant

Deel dit bericht!
Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.