Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Expositie 'Bezet, bevrijd & geplunderd'


  • donderdag 26 maart 2020
  • Tussen 10:00 en 17:00
  • Wylerbaan 4, Groesbeek, Nederland
  • Elke 2 weken op donderdag tot en met 2 april 2020
  • Voor wie: Jongeren, Volwassenen, Senioren
  • Waarover: Kunst / cultuur
  • Wat: Tentoonstelling

Van 17 januari t/m 12 april 2020 is in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek de nieuwe tijdelijke expositie 'Bezet, bevrijd & geplunderd' te bezichtigen. 

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen, leidt tot een confronterende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken. 

Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? 'Bezet, bevrijd & geplunderd' toont de bijzondere situatie in de regio Nijmegen, een militaire zone waar het oorlogsfront maandenlang dwars doorheen liep en waar vele tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden. Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading. Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders. Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze schaduwkant van de bevrijding eindelijk te belichten. De expositie is gebaseerd op de gelijknamige publicatie 'Bezet, bevrijd & geplunderd'.

Kijk voor meer informatie op www.vrijheidsmuseum.nl 

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR, Groesbeek.

Deel dit bericht!
Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.