Mijn DNA - debat met inspirerende deskundigen in bibliotheek De Mariënburg

VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen

Details
Donderdag 17 september 2020 tussen 19:00 en 20:30
Afgelopen
Mariënburg 29, Nijmegen

Na een zomerstop en een aantal online Meetups vanwege corona, zijn we vanaf september weer terug met onze live meetups in Bibliotheek de Mariënburg! 

Tijdens deze eerste editie gaan we in gesprek over DNA-testen. Iedereen kan tegenwoordig zijn wangslijm op de post doen en voor een paar tientjes zijn eigen DNA laten analyseren. Zo kun je bijvoorbeeld te weten komen hoeveel risico je loopt om bepaalde erfelijke geestesziekten te krijgen. Maar willen wij wel weten wat zo'n test ons allemaal kan vertellen? In hoeverre bepaalt je DNA eigenlijk wie je bent, en in hoeverre speelt je omgeving mee? En gaan verzekeraars en bedrijven straks aan de haal met ons DNA?

Zoals altijd gaan we in gesprek met de zaal en boeiende, inspirerende gasten. Anders dan voor de zomer zijn onze Meetups dit najaar op de donderdag in plaats van de dinsdag en vertonen we fragmenten in plaats van de hele aflevering.
Meer over de aflevering is hier te lezen: https://bit.ly/2CBI7F1

*** Informele setting, de bar is open! ***
Kom kijken, luisteren en als je wilt meepraten!

Onze gasten zijn:
- Roy Haan, CEO van het in Nijmegen gevestigde bedrijf iGene, dat DNA-testen in de markt zet. iGene kiest er in het kader van privacy voor dat je zelf eigenaar blijft van de genetische data.
- Anke Oerlemans, onderzoeker bij het RadboudUMC op het terrein van medische ethiek. Zij begeleidt daarnaast medische teams als het gaat om levensvragen en morele keuzes die ontstaan bij invoering van nieuwe medische technologieën.
- Roland Duong, filmmaker bij VPRO Tegenlicht en hoofdpersoon in deze aflevering over DNA. Hij is bij ons in digitale vorm en vertelt hoe het hem na het maken van deze aflevering is vergaan en welke nieuwe inzichten het hem heeft gebracht.

Bibliotheek Gelderland Zuid, Mariënburg 29, Nijmegen

18.30 uur - Inloop
19.00 uur - Gesprek met gasten en publiek naar aanleiding van fragmenten uit de documentaire.
Na afronding om 20.30 uur is er nog tijd om even na te praten. De toegang is gratis

Organisatie: Maarten Barckhof, Laura Cuijpers, Tom Arav, Henske Marsman, Stan Boschman, Philip Lommers, Hanneke Nooijen en Fleur Dil.

Voor wie
Volwassenen
Waarover
Gezondheid
Wat
Netwerkbijeenkomst, Presentatie, lezing, onderzoek
Over de organisator
VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen
Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert bijeenkomsten naar aanleiding van uitzendingen van het VPRO programma Tegenlicht. Met als doel te...... Lees meer