Details

Vrijdag 26 november 2021 tussen 19:00 en 21:30
Afgelopen
van Randwijckweg 2, Beek

Kranenburg (D) in de nationaalsocialistische tijd

Helaas kan de lezing van  de Kleefse historica Helga Ullrich-Scheyda over haar boek ‘Alte Grenzfeste im neuen Deutschland? Kranenburg in der Zeit des Nationalsozialismus’ in antiquariaat Supplement in Beek, geen doorgang vinden door de ongewisheid rondom het corona-virus. De lezing wordt verplaatst naar het voorjaar van 2022. Te zijner tijd zullen we hierover berichten in de agenda van Nijmegen-Oost.

Ullrich-Scheyda onderzocht de gevolgen van de machtsovername in 1933 door de nationaalsocialisten voor de Ubbergse buurgemeente Kranenburg, toentertijd een kleine en overwegend katholieke gemeenschap. Het nationaalsocialistisch gedachtegoed drong door tot in alle sectoren van de samenleving. “Die neue Zeit“ werd gekenmerkt door geweld en vervolging. De nazi’s probeerden met een agressieve en grootschalige propaganda de instemming van de plaatselijke bevolking te krijgen. 

Hoe veranderde dit alles de samenleving in Kranenburg en in hoeverre kregen de Nazi’s voet aan de grond? Was er verzet? Wat gebeurde er met hen die het niet eens waren met de nieuwe ideologie? Welke invloed had de nationaalsocialistische politiek op de grenssituatie en de van oudsher frequente en vaak nauwe contacten tussen Nederlanders en Duitsers? Naast de vele grensoverschrijdende familiaire banden werkten ook vele Nederlanders in Duitsland. Hoe veranderde het leven van al deze mensen na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 en vooral na mei 1940 toen Nederland door Duitsland werd bezet?

plaats:      Antiquariaat Supplement, Van Randwijckweg 2, Beek Ubbergen

datum:      gecanceld! Over een nieuwe datum zullen we berichten op deze agenda-pagina

tijd:           

voertaal:   Duits

toegang:   gratis

info:          www.supplementboek.nl en/of

Voor wie
Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Senioren, Alleen mannen, Alleen vrouwen
Waarover
Buurt en leefbaarheid, Goede doelen, Kind / jeugd / jongeren, Kunst / cultuur, Ontmoeten, Recreatie / ontspanning, Religie / spiritueel, Veiligheid
Wat
Presentatie, lezing, onderzoek

Over de organisator

Supplement
Antiquariaat in het monumentale onderstation van het voormalige Bergspoor van Nijmegen naar Berg en Dal.Tussen de boeken maken we met eni...... Lees meer