Details

Dinsdag 14 december 2021 tussen 19:30 en 20:30
Afgelopen
Elinor Ostromgebouw
Heyendaalseweg, Nijmegen, Nederland

Op dinsdag 14 december zal prof. dr. Herwi Rikhof een lezing geven over De Cenakelkerk van de Heilig Landstichting. Rikhof is emeritus hoogleraar systematische theologie en als pastor (vrijwilliger) verbonden aan de Cenakelkerk. Nog recent schreef hij het boek ‘Een schatkamer voor pelgrims. De Cenakelkerk van de Heilig Landstichting.’ Tegenwoordig maakt de kerk deel uit van ‘Grootste Museum van Nederland’, een project van het Catharijneconvent.

De Cenakelkerk werd tussen 1913 en 1915 gebouwd als parochiekerk en bedevaartsoord in opdracht van priester Arnold Suijs. Architect Jan Stuyt was verantwoordelijk voor de bouw en de decoratie werd toebedeeld aan kunstenaar Piet Gerrits. Zij lieten zich inspireren door hun pelgrimsreis naar het heilige land. De kerk is uniek in de Nederlandse kerkarchitectuur en kan vanwege zijn gelijkenis met de vroegchristelijke bouwkunst en Arabische stijlen worden gezien als een voorbeeld van Oriëntalisme. Het interieur van de kerk is geheel versierd met mozaïeken en schilderingen. Alle voorstellingen zijn op enigerlei wijze verbonden met de zaal van het Laatste Avondmaal (het Cenakel). 

In de lezing laat Herwi Rikhof ons kennismaken met deze bijzondere on-Nederlandse schatkamer voor pelgrims. Hij zal ingaan op de ontstaansgeschiedenis van de kerk, de architectuur en het unieke iconografische programma dat is uitgevoerd door Piet Gerrits. Op die manier zal blijken dat de Cenakelkerk een voorbeeld is van een waar gesamtkunstwerk. 

Praktische informatie

Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het fysiek of online bijwonen van de lezing. Het tonen van een coronatoegangsbewijs is verplicht (via Coronacheck-app of geprinte QR-code).

Datum: dinsdag 14 december 2021
19.00 – 19.30 Inloop
19.30 – 20.30 Lezing en vragen

Locatie: Elinor Ostromgebouw, eerste verdieping, zaal EOS N 01.150, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen. De lezing zal tevens online te volgen zijn via Zoom. 

Entree:

Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website)

Voor wie
Volwassenen
Waarover
Kunst / cultuur
Wat
Presentatie, lezing, onderzoek

Over de organisator

Kunsthistorische Kring Nijmegen
De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunst...... Lees meer