Details

Zaterdag 5 maart 2022 tussen 16:00 en 16:45
Afgelopen
Stevenskerk
Sint Stevenskerkhof, Nijmegen, Nederland

Deze koorvespers valt in de 40 dagen tijd voor Pasen. Capella Cumerana staat onder leiding van Jetty Podt en wordt begeleid door Dirk Luijmes op het orgel. Op het muzikale programma staat o.a. muziek van:

  • Samuel Sebastian Wesley
  • John Harper
  • Orlando Gibbons
  • Thomas Tallis
  • Richard Farrant

Iedereen is van harte welkom. De toegang is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Vanaf Aswoensdag 2 maart is het de periode van Vasten: de tijd van voorbereiding op het komende Paasfeest. De praktijk van het vasten is opnieuw populair. Lichamelijk en geestelijk is het gezond om van het vele terug te gaan naar het ene, ons te concentreren op wat echt belangrijk is. Er zijn allerlei methodes en technieken die ons kunnen helpen tot een sobere, meer duurzame levensstijl te komen.

Uit de psalm die in de vesper gezongen wordt (psalm 50) klinkt op dat techniek alleen te weinig is. Met gedisciplineerd prestaties leveren, allerhande ‘offers’ brengen, verantwoorde to-do-lijstjes afvinken, zijn we er niet — dan blijven we steken aan de buitenkant. Echte verandering komt van binnenuit. Geen lapwerk (‘niemand scheurt een lap van een nieuwe mantel om daarmee een oude mantel te verstellen’ — zegt Jezus in de tweede lezing van de vesper, Lucas 5:27-39), maar vernieuwing gaandeweg van heel het weefstel van ons bestaan.

Bijbelse teksten kunnen helpen om los te komen van de pure focus op onszelf. Zoals de woorden waarmee de eerste lezing besluit:

‘Er is jou, mens, aangezegd wat goed is:

wat vraagt de Eeuwige anders van je

dan recht te doen, liefdevol trouw te betonen

en in bescheidenheid op weg te zijn met je God?’ (Micha 6:8)

Deze tekst is nu, in een tijd waarin vanuit de pure koude wil om meer macht uit te oefenen, onrecht wordt gedaan en schrijnend leed veroorzaakt, van een uiterst grote actualiteit.


Voor wie
Volwassenen, Senioren
Waarover
Kunst / cultuur, Muziek / dans / zang, Religie / spiritueel
Wat
Voorstelling, optreden, Kerkdienst

Over de organisator

Peter van den Berg
Sinds 1993 woonachtig in Nijmegen Oost en als zanger verbonden aan de Stevenskerk, o.a. als tenor van Capella Cumerana.... Lees meer