Heeft pacifisme nog betekenis in relatie tot de oorlog in de Oekraïne?

Details

Donderdag 7 april 2022 van 19:30 tot 22:00 uur
Afgelopen
Thiemeloods
Leemptstraat 34, Nijmegen, Nederland

Op 7 april 2022 organiseert Onkruit vergaat niet een avond over de oorlog in Oekraïne.  

De Russische inval in Oekraïne heeft in Europa gezorgd voor een brede roep over de noodzaak van een stevige reactie inclusief het sturen van wapens. 

Sancties worden niet alleen genomen door regeringen om Rusland en vooral de elite economisch te treffen. Ook veel culturele instanties zeggen de samenwerking met Russische partners op. Het onderscheid tussen de Russische overheid en het Russische volk lijkt weg te vallen. Voor een pacifistisch of antimilitaristisch geluid dat in de jaren 80 heel gewoon was is nu weinig ruimte. 

Het doel van deze gesprekavond is om te midden van alle stevige taal op zoek te gaan naar de nuance en wat geweldloze acties kunnen bijdragen aan het vinden van een vreedzame oplossing voor deze oorlog.

Hierbij hebben we ook graag de inbreng van deskundigen die de impact van de oorlog nader kunnen duiden. Hiervoor hebben we Marjan Lucas uitgenodigd die als waarnemer voor de OVSE net terug is uit Oekraïne. Verder zal Wendela de Vries van Stop Wapenhandel een inleiding houden over het gevaar van een nieuwe wapenwedloop en de belangen van de wapenindustrie bij deze oorlog. De avond zal gemodereerd worden door Andrée van Es, voormalig Tweede Kamerlid voor de PSP en GroenLinks en ex- GroenLinks wethouder in Amsterdam.

 
De avond wordt georganiseerd in de Thiemeloods, Leemptstraat 34 in Nijmegen en start om 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om met een borrel informeel na te praten. De entree is 10 Euro. Nodig ook mensen in je netwerk uit die mogelijk geïnteresseerd zijn in deze avond. Graag horen we ook van jongeren hoe zij tegen de oorlog aan kijken.

Meld je van tevoren aan via o.v.v. gespreksavond Oekraïne. 

Interessante leestip vooraf:

Een column van Willemijn Verkoren, hoofddocent Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit:

Hoe het pacifisme sneuvelt op het Oekraïense slagveld

Voor wie
Jongeren, Volwassenen
Waarover
Ontmoeten, Veiligheid
Wat
(Netwerk)bijeenkomst, Presentatie / lezing / onderzoek

Over de organisator

Wim van der Grinten
Ik ga me niet in één regel presenteren, dat doet geen recht aan wie ik ben. Ik ben maatschappelijk betrokken en ik ben een aardige vent tenzij ik onrecht tegenkom.... Lees meer