Festival Di-Vers: presentatie expeditie Beautiful World, duurzaam en sociaal van NL-024 tot Paki-K2

Details

Zaterdag 17 september 2022 van 12:00 tot 17:00 uur
Afgelopen
Vereniging Land van Ooij
Dijkgraaf van Wijckweg, Nijmegen, Nederland

Toelichting met foto's over duurzame en sociale projecten in Nederland, Kroatië, Albanië, Turkije, Iran en Pakistan. 

Bekijk wat een mooie dingen mensen op de wereld doen! Van gasloze huizen met water-water-warmtepomp en PVT-zonpanelenbron, via kringloop landbouw tot gemaakte ijstorens op gletsjers. 


1. Rijden op fossielvrije diesel

Zomer 2022 ging ik naar het "wijze Oosten" met mijn Land Rover Defender campertje. Die rijdt op fossielvrije diesel, gemaakt van plant- en vetresten van industrie en restaurants. In plaats van verbranden in afvalcentrale, gebruik je deze "blauwe diesel" om te rijden 🚐🌍. Vele transportbedrijven gebruiken het in hun "oude" vrachtwagens 🚛 👍. 

Volgens www.CO2emissiefactoren.nl is HVO100 schoner dan benzine, gas en huidig electrisch rijden 🔌. Dat laatste gaat namelijk op grijze stroom en verdringt groene stroom voor verwarmen en koelen van huizen (40% van klimaatprobleem versus vervoer 7% volgens PBL 2017). 

Ook is er pas 26% zon- & windstroom, dus het oplossen van het kleinste klimaatprobleem met electrische auto's is minder duurzaam, dan "oude" auto's oprijden met blauwe diesel..... 

Je kunt blauwe diesel mengen met gangbare en voor tankstations, zie bijvoorbeeld NesteMY.com. 


2. Gasloze woning 1924 met water-water-warmtepomp en PVT-zonpanelenbron 

Het eerste project dat ik bezocht is een woning uit 1924 die gasloos verwarmt en koelt met water-water-warmtepomp en PVT-zonpanelenbron 🏡. 

Dit verbruikt 1,5x minder stroom dan "de" lucht-water-warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonpanelen. 

Zo zijn gebouwen met PVT Energieneutraal en veroorzaken minder problemen op het net 🌍. 

Met extra radiateuren en opslag in watertank, zijn gebouwen met PVT Bijna Zelfvoorzienend. En via warmtenet Warmte/Koude Leverend naar omliggende huizen. 

Het wetenschappelijk bewijs hiervan staat op www.BCRG.nl. Ook is het bewezen met berekeningen van te verwachten stroomverbruik voor deze en andere gebouwen. En er zijn verbruiksgegevens van vele  consumenten en bedrijven. 

Een PVT-installatie kan ook hybride samen met je gasketel. En collectief met een straat of buurt 🏘️. 

Meer uitleg in Plan Duurzaam Sociaal NL


3. Kringlooplandbouw NL en Balkan

Rond Groesbeek en in de Balkan-landen is veel kringlooplandbouw. Deze landbouw heeft minder dieren en mest per hectare, is in balans met natuur en voegt speciale bewerking toe aan het voedsel 🐄🍆🥕. 

In Kroatië, Montenegro en Albanië lopen koeien, schapen en geiten vrij rond en grazen. 's Avonds melkt de boer ze en blijven ze op stal. De mest wordt gebruikt voor akkers, waar graan en groente wordt verbouwd. Overal zijn bloemen, hagedissen, vossen, roofvogels, reeën etc 🌺🌿🦋🦎🦅🐅🦌. 

Handelaren kopen het voedsel bij de boeren en verkopen het in winkels en op markten in steden en dorpen. 

Wat een mooie korte ketens in Nederland en op de Balkan 🥗🌍! 


4. Herstel verdroogde gebieden Turkije en Iran

Door kleine dijkjes te maken wordt water vastgehouden. Dan kunnen er bomen worden geplant, die de bodem verbeteren🌴. Na 10 jaar kan een deel van de bomen weg en kunnen er groenten worden verbouwd 🍉🍆🥦. 


5. IJstorens en PVT-installaties Pakistan 

Tijdens een 11-daagse trekking naar K2 basiskamp, wandelde ik over gletsjers van 50km lang. Tussen de 2e hoogste bergen van de wereld. Ze zijn tot 8600m hoog 🏔️⛏️. Deze Karakoram vormt met al zijn ijs, het 3e poolgebied van de wereld. 

Door opwarming van aarde smelten de gletsjers sneller en veroorzaken woeste rivieren problemen. Bruggen en halve dorpen worden weg geslagen en grote gebieden overstromen. 

De Paki's houden het smeltwater langer vast door ijs-stoepas en ijs-torens te maken. Ze brengen met slangen het water uit beekjes de gletsjer op. Vanuit een douchekop bevriest het. Een deel smelt in de lente, zodat het voor akkertjes kan worden gebruikt. Een deel van de ijstorens blijft, zodat er minder water in rivieren en zee komt 🌍. 


Om opwarming van de aarde te verminderen, moeten we vooral in het Westen van gas en hout af 📈🌞. 

Ook Paki's willen minder gas en hout verbruiken voor verwarmen van gebouwen, met water-water-warmtepomp en PVT-zonpanelenbron. We bekijken of deze in Pakistan zelf gemaakt kunnen worden. Vooral de opslag van warmte in ondergrondse watertanks is belangrijk. Daaruit kan in de winter veel warmte worden gehaald, zodat nog minder stroom nodig is voor de water-water-warmtepomp om gebouwen te verwarmen. 


Meer uitleg en foto's op Expeditie Beautiful World, sustainable social from NL-024 to Paki-K2 


Groeten Ad van Dortmont 🏘️🥗🌍


Voor wie
Alleen mannen, Kinderen, Alleen vrouwen, Jongeren, Volwassenen, Senioren
Waarover
Bouwen, Duurzaamheid / energie, Eten / drinken, Gezondheid, Goede doelen, Natuur / dieren, Ontmoeten
Wat
Evenement / feest / markt, Presentatie / lezing / onderzoek, Workshop / cursus

Over de organisator

Ad van Dortmont
Ad heeft nog niets over zichzelf geschreven.