Gemeentelijke info-avond Water-Water-Warmtepomp met PVT-zonpanelenbron

Details

Dinsdag 27 september 2022 van 19:30 tot 20:30 uur
Afgelopen

Online informatiebijeenkomst door Gemeente Nijmegen en Regionaal Energieloket over hybride water-water-warmtepomp en PVT-zonpanelenbron. U bespaart daarmee gaskosten en vermindert opwarming van de aarde.

1. Hoe werkt PVT-installatie
Een PVT-zonpanelenbron doet 2 dingen. Aan de voorzijde van elk paneel zitten zonnecellen die licht omzetten in stroom. Aan de achterzijde zit een radiateur oftewel warmtewisselaar, die warmte haalt uit buitenlucht. Ook in het donker en bij hevige kou. De zelf opgewekte stroom en warmte gaan naar je water-water-warmtepomp.
Bij een hybride installatie werkt de warmtepomp samen met je gasketel.

2. Meer besparing dan met "de" lucht-water-warmtepomp
Met een hybride water-water-warmtepomp en 3x PVT-zonpanelenbron is uw rendement zeer hoog. U verbruikt 60-80% minder gas én u wekt tegelijk zelf alle benodigde stroom op (ca 1100 kwh/jaar). Zo reduceert u uw kosten en uw CO2-uitstoot.
Dit rendement is hoger dan met een hybride lucht-water-warmtepomp, ventilator-luchtbron en PV-zonstroompanelen (50% gasbesparing en 1,5x meer stroomverbruik = ca 1660 kwh/jaar).
Het rendement van PVT is bijna even hoog als van een bodembron, maar een bodembron prikt watersystemen lek en moet soms worden gesloten op last van het waterschap.
Meer uitleg over verschillende warmtepompen en PV(T)-zonnepanelen op Wijksite Nijmegen-Oost

3. PVT heeft laagste totaalkosten
Een PVT-installatie van bijvoorbeeld TripleSolar.eu of EScom.nu kan hybride bij je gasketel, all electric zonder aardgas of in een warmtenet. Ondanks iets hogere aanschafkosten van PVT, zijn door het lage stroomverbruik en het niet hoeven vervangen van een ventilator-luchtbron na 10 jaar, de totaalkosten het laagste van alle verwarmsystemen (zie gekleurde staven in tabel).

4. PVT als u al PV-zonnepanelen heeft
Wanneer u al PV-zonstroompanelen of zonboiler heeft kunnen er radiateuren worden toegevoegd, zodat u toch een energiezuinige water-water-warmtepomp kunt gebruiken. De radiateuren kunnen achter de PV-panelen worden geklikt of ze kunnen op uw onbezonde dak, gevel of erfafscheiding gemonteerd. Ze hoeven immers niet in het licht, omdat ze warmte uit buitenlucht halen. Veel ervaring hiermee hebben de PVT-leveranciers EScom.nu en R&R Energieverdieners.
Als het nodig is of als u bijna zelfvoorzienend wilt worden, kan bij PVT ook eenvoudig in de zomer stroom en warmte opgeslagen worden in een 4-8000 liter watertank op 1m onder de grond (dus niet naar 150-2000m diepte zoals bij warmte-koude-opslag, bodembron of geothermie, die watersystemen lek prikken). Te verkrijgen bij EScom en R&R.

5. Aanmelden
Tijdens de gratis informatiebijeenkomst krijgt u uitleg over de werking van de hybride water-water-warmtepomp met PVT-zonpanelenbron en een globaal inzicht in de kosten voor aanschaf, energieverbruik en onderhoud.
Ook wordt uitgelegd hoe u zelf uw woning kunt testen voor een warmtepomp, door de gasketel in de winter een maand op 50 graden te zetten.
Tevens biedt de gemeente 50 huiseigenaren een energieadvies op maat voor een hybride warmtepomp met PVT-panelen (ter waarde van 250 euro met een eigen bijdrage 25 euro).

>> Aanmelden op Gemeente Nijmegen of mail

Ad van Dortmont heeft bij deze activiteit geen financieel belang en is niet verantwoordelijk voor tekst en uitleg.

Voor wie
Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Senioren
Waarover
Bouwen, Buurt en leefbaarheid, Duurzaamheid / energie, Financiën
Wat
Evenement / feest / markt, Presentatie / lezing / onderzoek

Over de organisator

Ad van Dortmont
Ad heeft nog niets over zichzelf geschreven.