Expositie over bijzondere vriendschap tussen een Inheems Amerikaanse soldaat en een Nijmeegse jongen.

Vrijheidsmuseum

Details

Vrijdag 21 april 2023 van 10:00 tot 17:00 uur
Afgelopen
Vrijheidsmuseum
Wylerbaan 4, Groesbeek, Nederland
Terugkerende activiteit
Maandelijks op de 3de vrijdag tot en met 16 juni 2023

Van 18 november 2022 tot 9 april 2023 is in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek het verhaal te zien van een bijzondere vriendschap tussen een Inheems Amerikaanse soldaat en een Nijmeegse jongen. Vriendschap, ontstaan in een periode van angst en geweld, maar ook van heldenmoed en het nastreven van idealen. De Nijmeegse jongen Theo Smolders, 15 jaar tijdens Operatie Market Garden, ontmoet in de bossen rondom boerderij De Engelenberg (Groesbeek) de 21-jarige Albert Tarbell, een Amerikaanse paratrooper van Mohawk afkomst. Ze trekken zo’n 6 weken met elkaar op en worden vrienden voor het leven.

Interviews, foto’s en unieke historische objecten geven een beeld van hun oorlogservaringen en hun vriendschap. Ook wordt een beeld geschetst van de culturele identiteit van Albert, één van de duizenden Inheems Amerikaanse soldaten die deelnamen aan de bevrijding van Europa. De tijdelijke tentoonstelling ‘Albert & Theo’ is een samenwerking van de Radboud Universiteit en het Vrijheidsmuseum, samengesteld door Amerikanist dr. Mathilde Roza.

'Albert & Theo: een bijzondere vriendschap' is tot en met 9 april 2023 in het Vrijheidsmuseum te bezichtigen.

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidsmuseum.nl

Voor wie
Volwassenen, Senioren
Waarover
Kunst / cultuur
Wat
Tentoonstelling

Over de organisator

Vrijheidsmuseum
In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden ...... Lees meer