Expositie 'Bezet, bevrijd & geplunderd'

Vrijheidsmuseum

Details

Donderdag 30 maart 2023 van 10:00 tot 17:30 uur
Afgelopen
Vrijheidsmuseum
Wylerbaan 4, Groesbeek, Nederland
Terugkerende activiteit
Elke 2 weken op donderdag tot en met 30 maart 2023

'Bezet, bevrijd & geplunderd' belicht een weinig bekend aspect van de bevrijding: de plunderingen, met name door geallieerde soldaten, in de regio Nijmegen (september 1944 - mei 1945). Dit gebied was bevrijd, maar lag nog in de frontlinie. Dorpen langs de grens werden geëvacueerd en tienduizenden geallieerde soldaten werden ingekwartierd. Bij terugkeer na mei 1945 troffen veel dorpelingen hun huis zwaar beschadigd aan, door oorlogshandelingen of plunderingen. Waardevolle spullen verdwenen, hele inboedels ontvreemd. Wat dreef de geallieerde militairen tot dit gedrag en wat deed men na de oorlog om de berooide bewoners schadeloos te stellen? De expositie schetst een genuanceerd beeld van deze schaduwzijde van de bevrijding. 

'Bezet, bevrijd & geplunderd' is gebaseerd op de gelijknamige publicatie (waar nu een tweede druk van uitkomt, inclusief een nieuw hoofdstuk) en is een reprise van een eerdere tentoonstelling uit 2020. De expositie is van 24 november 2022 t/m 9 april 2023 in het Vrijheidsmuseum te zien.

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidsmuseum.nl.

Voor wie
Volwassenen, Senioren
Waarover
Kunst / cultuur
Wat
Tentoonstelling

Over de organisator

Vrijheidsmuseum
In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek ligt het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden ...... Lees meer