INFO GAS BESPAREN MET WATER-WATER-WARMTEPOMP EN STILLE PVT-ZONPANELENBRON, ook voor buurt en BES

Details

Woensdag 19 juni 2024 van 16:00 tot 18:00 uur
Afgelopen
Gelderselaan 24
Nijmegen, Nederland
Terugkerende activiteit
Wekelijks op woensdag tot en met 14 augustus 2024

Gratis informatie over gas besparen met stroomzuinigste water-water-warmtepomp en stille PVT-zonpanelenbron. Kan in 1 woning maar ook in Buurt Energie Systeem. Samen met gasketel (hybride) of zonder gas (all electric). 

Volgens Instituut Gelijkwaardigheidsverklaringen verbruikt water-water-warmtepomp met PVT-zonpanelenbron 30% minder stroom dan "de" lucht-water-warmtepomp met brommende ventilator-luchtbron. Gemeenten en wooncorporaties stellen die laatste vaak voor, zoals in Buurt Energie Systeem Hengstdal, maar de stroomverbuik kosten zijn daarmee hoger. Overigens wil de organisatie van BES Hengstdal niet eens eigen stroomopwek met PV-zonstroompanelen bij de centrale lucht-water-warmtepomp. 

Ik heb geen financieel belang bij installaties en help met kennis en praktijkervaring.
 Op website van ministerie EZK ben ik Klimaatsupporter en Klimaatburgemeester. Regelmatig spreek ik ministers, gemeenten en consumenten. 

Meld je per mail aan voor deze gratis infomomenten over stroomzuinigste en stil Buurt Energie Systeem of individuele woning. We praten over de 2 soorten warmtepompen en hun voor- en nadelen!


1. Info Buurt Energie Systeem Hengstdal aanvullen voor stem-moment
Er heerst spanning over BES tussen gemeente & wooncorporatie versus een aantal buurtbewoners. We hoeven het als burgers niet allemaal eens te zijn. Mijn voorstel is beter te bespreken dat er 2 soorten warmtepompen zijn die verschillende maandkosten hebben.
Dus gemeente en Woonwaarts meldt aub zoals u eerder heeft beloofd, dat u het andere systeem eerlijk onderzoekt. 
Geef duidelijke info en het maandbedrag voor bewoner met stroomzuinige water-water-warmtepomp en stille PVT-zonpanelenbron, voordat buurtbewoners voor/tegen stemmen met onjuiste info!


2. Water-water-warmtepomp met PVT-zonpanelenbron niet goed uitgelegd
Tot nu toe is bij BES door gemeente, Woonwaarts, Haskoning en Fakton, vooral geschreven over "de" lucht-water-warmtepomp met ventilator-luchtbron en lage efficiency 3,5 dus 30% hoger stroomverbruik volgens Instituut Gelijkwaardigheidsverklaringen.

Er is niet goed uitgelegd dat een water-water-warmtepomp met stille PVT-zonpanelenbron een hoge efficiency 5,6 heeft en 30% minder stroom verbruikt volgens het instituut. Ook krijg je er €1400 meer subsidie voor. In gesprek met Alliander blijkt dat zij dat wel weten en willen communiceren. 


BES heeft een keer geschreven dat PVT warmte uit zonlicht haalt, terwijl PVT-zonpanelenbron 80-95% warmte uit buitenlucht halen. Net zoals een ventilator-luchtbron van een lucht-water-warmtepomp, maar dan via radiateuren (T) achter het zonstroomdeel (PV). Ook doordat er glycol doorheen wordt gepompt, maar het oppervlak van PVT-panelen is 16x groter. Daardoor stroomt er van nature genoeg lucht langs de radiateuren en is een ventilator om te blazen niet nodig.
Dus PVT-zonpanelenbron oogst warmte zonder zon, ook bij kou en zonder geluid.

De opwek van stroom is wel afhankelijk van zonlicht (PV). Per jaar verbruikt een water-water-warmtepomp van 8kw minder stroom (2540kwh) dan dat de PVT-zonpanelenbron aan stroom opwekt (2850kwh).
Wanneer er niet genoeg PVT-zonpanelenbron in de zon geplaatst kunnen om voldoende stroom op te wekken, kan men extra warmte oogsten door radiateuren op onbezond dak, gevel en tuinschutting.


3. Berekeningen en maandkosten verbeteren
Alliander en ingehuurde adviesbureau's raadpleegden voor BES niet goed het landelijk Instituut Gelijkwaardigheidsverklaringen en de onderzoeken van andere aardgasvrij-projecten (bijvoorbeeld PVT beste uit 10 opties Haarlem Ramplaan).

Ook luisterde men niet goed bij de lucht-water-warmtepomp met ventilator-luchtbron op Vijverhof in Berg en Dal, die tot ver weg te horen is.
Men keek niet goed bij de stroomzuinige PVT-installatie op Studentenhuisvesting Sophiaweg en PVT bij renovatie- & nieuwbouwwijken en gebouwen.

Daardoor maakten adviseurs verkeerde aannames en berekeningen over watertemperatuur, stroomverbruik, subsidie, geluid, totaalkosten en maandkosten voor huurder.


4. Nog minder stroomverbruik met warmte-opslag
Om nog minder stroom te verbruiken en voorbereid te zijn op afbouw van salderen van zelf opgewekte zonstroom, kan warmte uit buitenlucht in de zomer worden opgeslagen. Dit kan in een grote waterzak in kruipruimte per woning of in een centrale watertank op 1 meter onder parkeerplaats danwel park.

Warmte opslaan naar 50-2000 meter diepe bodembron/ geothermie is niet duurzaam, want prikt watersystemen lek. Daardoor kunnen problemen ontstaan voor natuur en drinkwaterwinning. Regelmatig moeten bodembronnen gesloten omdat waterschap problemen meet.


5. Warmtenet of eigen water-water-warmtepomp met PVT-zonpanelenbron
Het is net persé nodig of goedkoper om één warmtenet per buurt te maken. Een huishouden dan wel verhuurder kan ook per woning of met buurt de stroomzuinigste water-water-warmtepomp met stille PVT-zonpanelenbron kopen.
Als er later een warmtenet of warmteopslag komt, kan de water-water-warmtepomp daarvan warmte benutten en moet daarvoor betaald worden.


6. Stapsgewijs investeren
Wanneer je nu 1500m3 gasverbruik hebt, kun je als volgt investeren:

a) Eerst 3 PVT-zonpanelenbron van 420wp per stuk en alleen stroomopwek aansluiten. Kost ca €3500.

b) Water-water-warmtepomp 3kw die samenwerkt met gasketel en warmteopwek van PVT-bron aansluiten. Kost ca €9000 - 4200 subsidie = €4800.
De stroomopwek per jaar is evenveel als dat de water-water-warmtepomp nodig heeft.
Gasbesparing 60-80% en terugverdientijd ca 4-6 jaar.
Bij lucht-water-warmtepomp gasbesparing slechts 47% (TNO, 2022).

c) Buffervat voor douchewater 180-300 liter ca €4000.

d) 5 PVT-zonpanelenbron erbij en extra vermogen water-water-warmtepomp tot 8kw. Kost ca €14.000 - subsidie 4200 = €9.800.

Totaal geïnvesteerd ca €23.000 en terugverdientijd ca 6-8 jaar.


7. PVT-installatie laagste totaalkosten
Ondanks hogere aanschafkosten van een water-water-warmtepomp met PVT-zonpanelenbron zijn de totaalkosten lager dan met een lucht-water-warmtepomp en ventilator-luchtbron (30% meer stroomverbruik, €1400 minder subsidie, ventilator-luchtbron na 10 jaar vervangen).

En lager dan met water-water-warmtepomp en bodembron/ geothermie. Daarbij moet in de zomer warmte de bron in worden gepompt hetgeen onnodig stroom kost en bovendien prikt een bodembron watersystemen lek waardoor die soms geheel gesloten moet.

Zie gekleurde staven in tabel bij foto's.


6. Meer uitleg, berekeningen en installateurs

> Gebouw gasloos verwarmen met water-water-warmtepomp en PVT-zonpanelenbron heeft laagste totaalkosten

> Buurt-warmtenet met water-water-warmtepomp en stille PVT-zonpanelenbron beste uit 10 opties DeZonnet

> Onderzoek Power2Nijmegen over water-water-warmtepomp en PVT-zonpanelenbron

> Klimaatsupporter & -burgemeester Ad met Plan Duurzaam Sociaal NL

> TV-uitzending met Ad over PVT: https://youtu.be/Oapi45WRzUc

> Congres Warmtevisies, Regionale Energie Strategieën, Voedsel en Woningbouw: Nationaal Programma Regionale Energie Strategieën

> Stroom- en gasverbruik elke minuut inzien: https://gpx.nl/


> Presentatie, berekeningen en offerteaanvraag voor gebouw/ straat/ buurt/ stad via

> Slim isoleren: www.VeerdonkBouw.nl,

> Goede merken PVT-installatie met gelijkwaardigheidsverklaring op BCRG.nl:

ThermoGen.nl, EScom.nu, HR-energy..nl, TripleSolar.eu, OptiSolar.nl, Energieverdieners.nl (= R&R systems)


> Merkonafhankelijke creatieve installateurs van PVT-installaties:Voor wie
Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Senioren
Waarover
Buurt en leefbaarheid, Duurzaamheid / energie, Financiën, Natuur / dieren
Wat
Evenement / feest / markt, (Netwerk)bijeenkomst, Presentatie / lezing / onderzoek, Workshop / cursus

Over de organisator

Ad van Dortmont
Ad heeft nog niets over zichzelf geschreven.