Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

De Ketelenberg (2019)#genealogie #familiegeschiedenis
Gister (16-2-2019) een mooi boek op de kop getikt: "Een notabel Domein, de geschiedenis van het Nederrijkswald".
Hierin is een kaartje afgebeeld uit 1669 van Mariënboom (Groesbeekseweg Nijmegen) en omgeving. Kaartje is moeilijk te zien en te scannen, dus die vervang ik door een andere uit 1920.

Betreffende gebied onder 'Mar' van MariƫnboomDie stond er in het boek bij geschreven:
"Tegenover Mariënboom, op het weiland ten zuiden van de Bosweg, heeft ook een boerenhoeve van 18 morgen* grootte gestaan, onder de nu vergeten naam 'De Ketelenberg'. Aan het einde van de zeventiende eeuw was de Nijmegenaar Coenraad KNIPPING eigenaar; na hem hadden de families Van der SANDE en Wellen boerderij en land in hun bezit. […]
Thans wijst niets er meer op, dat op deze plaats waar nu enkele paarden grazen, eeuwenlang mensen hebben gewoond en gewerkt."
*) Een morgen is vaak iets minder dan een hectare (10.000 m²) groot. De precieze grootte is echter streekgebonden.

Ik woonde op de Broerdijk-Postweg en kom al mijn hele leven in dit gebied, wat ik altijd al een bijzondere plek vond, maar nooit geweten dat het de Ketelenberg heette en zeker niet dat daar ooit familie van mij heeft gewoond.
Want, ik ga rechtop zitten bij de combinatie van eigenaren: KNIPPING en Van der SANDE.
Knipping was ik al eerder tegengekomen als heer van Brakkenstein (chalet) en Van der Sande verschillende keren als verwanten. Zie schema Parenteel.
Zie voor locatie het kaartje bij 'Mar' van Mariënboom.
Het gebied krijgt hierdoor een heel andere waarde voor mij.
Nu nog de archieven in om e.e.a. nader uit te zoeken.


Hier onder een schema waaruit de familiebanden tussen Knipping, Rappard en Van de Sande te zien zijn. Derk Herman van den Sande en Coenraad van Rappard zijn beiden regenten geweest van het Oud Burgeren Gasthuis wat toen nog in de Molenstraat was.
Zie ook mijn buurtverhaal over de pronkbeker

NB. Heb toch de kaart uit 1669 weten te scannen. De locatie zou bij die zwarte pijl kunnen zijn.