Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Beelden in Oost: ‘Kern, beweging en relaties’, Barbarossastraat


  • Rubriek: Kunst

Vanwege de drastische maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn er amper activiteiten uit te lichten in Oost. Wat je bijvoorbeeld nog wél kunt doen is dagelijks een ommetje maken (houd afstand van medeweggebruikers...) langs de beelden die Hanneke Roelofsen ons liet 'zien' in haar onvolprezen Wijkkrantserie 'Beelden in Oost'. We lichten de komende weken er elke dag een voor je uit.

"We rijden en fietsen en lopen door Nijmegen-Oost en gaan recht op ons doel af of kijken om ons heen. Herkent u dit beeld?

Foto en tekst: Hanneke Roelofsen

De titel van deze sculptuur (1976) is ‘Kern, beweging en relaties’ en het is gemaakt door Peter van de Locht (1946). Het beeld staat in de Barbarossastraat. Twee in elkaar verstrengelde figuren, de verstoffelijking van lichamelijkheid van de vorm. Het was o.a. een onderzoek naar het ‘positief-negatief’-verschijnsel. Voor de kunstenaar zijn sculpturen altijd het resultaat van een intense spirituele dialoog tussen het idee van de sculptuur en de omgeving. Alles aan dit beeld, de vorm, de titel, het idee erachter, getuigt van een verbondenheid die wij vaak zoeken of waar we angstig op wachten. Op zijn website pvandelocht.nl staat geschreven: “Cruciaal in zijn visie is dat de artiest met de hulp van zijn individuele ervaring, reikt naar dat wat universeel en rijk is aan energie. Deze energie is goddelijk en overbrugt de verschillen tussen mensen en culturen in plaats van het te benadrukken. Dat betekent dat kunst en sculpturen een gracieus en compassievolle expressie zijn van universele liefde en verbindende energie.” Peter van de Locht is woonachtig en werkzaam in Shanghai, waar immens grote sculpturen van hem staan.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.