Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Boekpresentatie op 27 juni

Op donderdag 27 juni om 18.00 uur in Boekhandel Roelants (de Oude Mol) aan de Van Broeckhuysenstraat 34 in Nijmegen-centrum is een dubbele boekpresentatie van twee boeken die een historische link hebben met Nijmegen-Oost.

'Een zaak van lange adem - Hoe een Nijmeegs boekenimperium de studentenbeweging overleefde' door Ruud Abma (vormgeving Brigitte Slangen) en 'Oranjesingel 42 - Van aristocraten, corpsstudenten, soldaten, mensagangers, activisten en een reurig cultuurcentrum' door Wilfried Uitterhoeve (vormgeving Brigitte Slangen).

De toegang is vrij, wel wordt u vriendelijk verzocht zich vooraf aan te melden via: . Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Margreet Holterman: of 06-5370505. 

Een zaak van lange adem

In 1969 werd vanuit de toenmalige studentenbeweging in Nijmegen een klein, links imperium opgezet, bestaande uit een uitgeverij (SUN), een drukkerij (SSN) en – iets later – een boekhandel (De Oude Mol). Alle drie overleefden ze de studentenbeweging van die jaren met meer dan drie decennia. Ze voorzagen in een behoefte maar hielpen die ook creëren, op geheel eigen wijze. Hun lotgevallen zijn niet los te zien van de gedaantewisselingen die de universiteit in die periode doormaakte: de democratisering van de professorenuniversiteit rond 1970 en vervolgens de sluipende omvorming tot de ‘ondernemende universiteit’ die in de studentenacties van de late jaren zestig al werd voorzien. In Een zaak van lange adem schetst Ruud Abma niet alleen de voorgeschiedenis van dit initiatief maar ook de betekenis ervan voor de politiekintellectuele cultuur van de daaropvolgende decennia.

Oranjesingel 42

Het grote pand aan de Oranjesingel 42 heeft in de loop van de 20e eeuw onderdak geboden aan een bijzondere reeks gebruikers: een jonkheer; een advocaat; een studentencorps (NSC); een sociëteit (Roland); een Wehrmachtsheim; een YMCA; een mensa; een Trefcentrum; een grondraad (de USN); een actiecentrum; een nachtkroeg; een drukkerij (SSN); een politiek-cultureel centrum (O42) voor film, theater, muziek en debat, tot aan de liquidatie van O42 in 2000. Voor vele duizenden studenten en jongeren is dit pand het bruisende centrum van hun bestaan geweest. En daarmee is het een spiegel geweest van het veranderende cultureel en politiek klimaat in Nijmegen. Een verwonderde terugblik.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.