In mijn vorige bericht schreef ik dat er mensen zijn die zich zorgen maken over het Buurt Energie Systeem voor de Bomenbuurt-Oost. Mensen die in de wijk wonen, maar ook mensen die buiten de wijk wonen. Ze zijn bang dat het warmtenet dan zonder hun verdere instemming verder wordt uitgerold in heel Hengstdal als het in de Bomenbuurt-Oost doorgaat.
Woningeigenaren hoeven zich nu daar nog niet zo'n zorgen over te maken. Al wordt in de nieuwe warmtewet besloten dat gemeenten een hele wijk kunnen aanwijzen om verplicht van het gas af te gaan, dan kunnen zij altijd zelf nog beslissen hóe ze dat doen. Dat valt onder het recht op eigendom, niemand kan voor jou bepalen wat er in jouw huis met jouw spullen gebeurt dus ook niet met je CV. Ook als je huis en/of het elektriciteitsnet niet geschikt is, hoef je geen hybride CV-ketel en warmtepomp aan te schaffen na 2026 als je ketel aan vervanging toe is.
Voor huurders geldt op dit moment in heel Nederland het instemmingsrecht. Dat wil zeggen dat 70% van de bewoners JA moet zeggen op een renovatievoorstel van de verhuurder. Nóg wel, want veel partijen zien dit graag verdwijnen. Met name overheden zoals gemeente-ambtenaren, maar ook woningcorporaties, en warmtebedrijven lobbyen er hard op los bij het Ministerie om het instemmingsrecht van de huurders af te nemen als het gaat om aardgasvrij maken van de woning. Ik zat erbij (met open mond hoe daar onder mijn neus een verwoede poging werd gedaan de democratie nog een beetje verder af te breken, door ambtenaren notabene!) en keek ernaar toen ik daar op uitnodiging van de Woonbond was om als huurder mee te praten over hoe warmtenetten te versnellen voor sociale huursector. Ze willen meters maken en wel snel. Omdat de verhuurder woningeigenaar is van veel woningen is dan ook die sector uit gekozen om 'de Startmotor' te zijn van de energietransitie. Dan hoeft de gemeente maar met 1 partij te praten om een heleboel woningen tegelijk aardgasvrij te maken, én heeft het warmtebedrijf zekerheid van inkomsten van de aansluitbijdrage van veel woningen tegelijk, dus weinig 'vollooprisico'. Het liefst dus met een warmtenet en in de hoop dat woningeigenaren dan vanzelf aansluiten. Daarom is de Bomenbuurt-Oost uitgekozen voor het BES-experiment, omdat daar 90% van de woningen in bezit is van Woonwaarts. Kat in het bakkie?
Gelukkig is er nog wél INstemmingsrecht! Je stemt wel of niet IN met voorstel wat de verhuurder je doet. Je stemt dus niet OVER het BES zoals nu door de hele wijk op spandoeken te lezen is. Als je INstemt is dat niet vrijblijvend en kun je niet meer terug. Feitelijk teken je dan nu gelijk voor een onbekend energiecontract met een onbekend energiebedrijf en waar jij of de volgende bewoner voor minimaal 30 jaar aan vast zit. Gelijke monniken gelijke kappen schreef ik in mijn vorige bericht: gelijk met de woningeigenaren de definitieve handtekening zetten. En evenzo belangrijk, zo niet belangrijker: net zoals woningeigenaren het recht blijven behouden IN te stemmen met de manier waarop en óf een woning überhaupt van het gas gaat!
*klik op de groene linkjes als je meer informatie over dat onderwerp wil lezen