Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

CO-BUS deelt de passie van het reizen


  • Rubriek: Ondernemer

Van je hobby je beroep maken. Velen dromen ervan. Heleen Ariëns en Arnold van Wissen deden het met hun buscamper verhuurbedrijf CO-BUS. 

Door Loes Wijffels, foto door Marc van Kempen

Avontuur
Heleen: “Wij hebben naast ons werk altijd veel gereisd. In de winter zorgden we dat we drie maanden vrij hadden en trokken dan met een terreinwagen door West Afrika. We houden erg van het avontuur, de bijzondere ontmoetingen met andere mensen en de vrijheid. Dagenlang door de woestijn rijden en niemand zien. Praten met handen en voeten. De stilte, het licht en de enorme sterrenhemel. Het blijft bijzonder.” Maar de twee nemen geen risico’s en gaan altijd goed voorbereid op pad, want zegt Arnold, ‘avontuur is leuk, maar je moet het wel kunnen navertellen.’

Camperbus
Na een aantal jaren kocht het stel een buscamper en ging Europa ontdekken. Heleen: “We wilden naar Syrië en Jordanië, maar de huidige situatie in de wereld maakt verre reizen steeds lastiger. Anderen vroegen toen wel eens of ze onze bus konden lenen. Na een tijdje zijn we hem maar gaan verhuren.” En van het een kwam het ander. Zeven jaar geleden begonnen Arnold en Heleen, naast hun werk het verhuurbedrijf CO-BUS. Arnold: “Aanvankelijk bij ons huis aan de Hengstdalseweg, maar toen het meerdere busjes werden, zijn we een hal gaan huren in Ooij."

Ik heb altijd een installatiebedrijf gehad en ben dus thuis in de techniek van alle apparatuur in de buscampers. Het zijn overigens geen campers, hè, die vinden we veel te groot. Een buscamper is eigenlijk gewoon een busje met een schuifdeur, waarin heel compact alle voorzieningen zijn gebouwd die je op reis nodig hebt. Een tafel, een bed, een keukentje met warm en koud water en een gasstel, een toilet, elektriciteit en verwarming. En toch is hij niet te groot en heel wendbaar.” 

Overwinteren
Arnold doet het onderhoud en Heleen de administratie. De vier buscampers die ze nu hebben verhuren ze de hele zomer vanuit Nederland. In de winter gaan de twee zelf overwinteren in Spanje en Portugal en verlenen ter plekke service aan klanten die dat ook doen. Heleen: “Zij rijden vaak zelf met een van onze bussen naar het zuiden of we leveren hem af op het vliegveld. Een fly&drive-constructie, dus.”

Omdat ze zoveel ervaring hebben geven de ervaren reizigers hun klanten graag tips, houden onderweg zo nodig contact met ze en beoordelen in de winter zelf campings en camperplaatsen. Ook doet Arnold op verzoek checks en aanpassingen aan buscampers van particulieren: “ De hele dag ben je bezig met zaken die te maken hebben met vakantie en reizen: heerlijk! Dit is echt onze droom.”

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.