Kor Goutbeek heeft een vaste, veel gelezen, column in de Wijkkrant voor Nijmegen-Oost. Dit is zijn column van november.
Stress, hysterie, paniek - als we politici en actiegroepen in reguliere nieuwsmedia volgen, lijken we soms aan de vooravond te staan van een afgrond, armageddon, apocalyps. Stikstof en kooldioxide groeien ons boven het hoofd. Deze stoffen moeten we kennelijk verafschuwen. Ik zie een parallel met de haatcampagnes tegen suiker en vet een tijdje terug. We vergeten even dat wij al deze vier stoffen keihard nodig hebben om te leven, te groeien, te bewegen. Het enige probleem is: we hebben er wat te veel van. That’s all. Stel, we zouden er te weinig van hebben, dan zou het probleem véél groter zijn. Wat te weinig vet en suiker doet, konden we zien in de hongerwinter toen 10.000 mensen in de Randstad stierven. Te weinig kooldioxide doet zich bijvoorbeeld voor in kassen, waar tomaten en komkommers te weinig groeien en er zoveel kooldioxide in de kassen gepompt wordt, totdat de concentratie is verdubbeld. Te weinig stikstof in de bodem is te zien in mijn tuin op arme grond, waar de oogst heel karig is. En dat gold ook eeuwenlang voor de zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland, waar keuterboertjes moesten sappelen voor een handvol rogge. Aan die schraalheid maakte de kunstmest (voor een groot deel stikstof) een einde. Dus ik zou even voorzichtig zijn om stikstof af te schaffen.
Van alle organen hebben je hersenen de suiker het hardst nodig. Niet minder belangrijk is dat je hersenen die brandstof nodig hebben om je basisfuncties aan te sturen zoals ademhalen. Suiker is dus een belangrijke brandstof. Suiker minderen is goed, maar suiker afzweren is funest. We zijn trouwens al op de goede weg. Het percentage jongeren dat te veel energiedrank nuttigt, is gehalveerd in de afgelopen tien jaar. Sinds 2004 is de inname van de gevaarlijke transvetzuren van ons, Nederlanders, nog slechts 0,3% omdat het uit vrijwel alle producten geweerd is. Je kunt nu zonder gewetensnood een frietje eten! Sinds 1990 is de stikstofdepositie in Nederland al met een derde afgenomen en de zeespiegel is bij Nederland nog niet gestegen, in Schotland en Noorwegen zelfs gedaald. Begrijp me niet verkeerd: het mag van mij best een beetje minder met suiker, vet, stikstof en kooldioxide. Maar laten we blij zijn dat we dit luxeprobleem hebben. Dus oproep aan alle partijen: rustig ademhalen, de hysterie thuis laten, en dan een pragmatische oplossing vinden, vrij van ideologie over wat ‘goede’ en ‘slechte’ stoffen zijn.
Reacties?