Afgelopen maart, toen het 'Informatieboekje Buurt Energie Systeem' verspreid werd onder de bewoners van de Bomenbuurt-Oost, dachten we van EERLIJKE BESINFORMATIE alleen: "We maken een flyer met zoveel mogelijk feitelijke informatie die ontbreekt in de brochure, doen die in de brievenbussen en dan kunnen de buurtbewoners zelf de betere weloverwogen keuze gaan maken". Eventueel leggen we de bewoners nog live uit wat we precies bedoelen, beantwoorden vragen en dat is alles wat we kunnen doen om mensen completer te informeren.
Dat liep even anders dan verwacht. Meerdere media benaderden ons waar wij onze medewerking aan hebben verleend en de aanmeldingen voor een bewonersavond bleven tot ver na de uiterste aanmelddatum binnenstromen. Niet alleen ontvingen wij mails met aanmeldingen, maar ook bemoedigende en dankbare mailtjes, telefoontjes, appjes en mensen die ons op straat aanspraken dat ze blij waren dat wij dit voor de buurt op touw hebben gezet.
Op 9 mei, hoewel de journalist beloofd had het artikel ruim vóór 9 mei te plaatsen, verscheen precies op de datum van onze eerste bewonersavond een discutabel artikel in de Gelderlander over de Bomenbuurt Oost (ook toegevoegd als .pdf bestand onderaan dit artikel). In het artikel werd ons verweten desinformatie te verspreiden en de dialoog uit de weg te gaan.
Gek, aangezien op het BES Buurthuis op dat moment al duidelijk stond: "een deel van de bewoners die de flyer hebben gemaakt, is ook betrokken geweest bij het project". Ook stond Jos met een uitgebreid interview in de Wijkkrant de week ervoor. Het was dus al overduidelijk dat wij allen de dialoog met het project gevoerd hebben en ons verdiept hebben in de complexe materie. En álles behalve kopschuw zijn, integendeel.
Wij waren ooit allemaal enthousiast om de gedeelde, aardgasvrije, ambities samen met het project te omarmen en ons steentje aan de energietransitie bij te dragen.
Onmisbare informatie
Het echte probleem was dan ook niet de dialogen voeren op zich, maar hóe de dialogen werden gevoerd. Lucas geeft bij de opmerkingen bij de discussie van Henk Horstink aan hoe hij dit ervaren heeft. Zelf heb ik op de bewonersavonden toegelicht dat ik op een gegeven moment zelfs mijn vragen schriftelijk ben moeten gaan stellen, omdat ik antwoorden niet kreeg of zelfs niet kloppende antwoorden kreeg. Onmisbare informatie die voor mij als verantwoordelijke participant, en ook voor andere mensen in de buurt, nodig was om een bindende handtekening te kunnen zetten voor dit Buurt Energie Systeem voor de aankomende 30 jaar. Allen hebben wij eenrichtingsverkeer ervaren vanuit het 'zendende' project. Er was tenslotte geen andere mogelijkheid volgens hen, dus moest dit het maar worden.
Uit de inhoud van de Kamerbrief van Minister Jetten 'burgerbetrokkenheid bij de energietransitie' bleek dat wij niet gek waren om al deze informatie nodig te hebben. En zonder aanwezigheid van de professionals uit het project en Pegasus* die informatie te delen met buurtbewoners. Minister Jetten legt in zijn brief de nadruk op die onmisbare informatie op pagina 5: "Daarom wil ik op nationaal niveau meer deliberatieve en interactieve methoden van participatie gebruiken op vraagstukken rond klimaat en energie". Wat onderaan die bladzijde wordt uitgelegd als: 'Principes van deliberatieve democratie houden in dat besluiten plaatsvinden op basis van de uitkomst van een discussie onder burgers. Een vereiste hiervan is dat de meningen goed onderbouwd zijn. De burger moet goed geïnformeerd zijn, zodat zij ook daadwerkelijk een weloverwogen mening kunnen geven.'
Wij zijn blij dat wij met zowel de flyer als de bewonersavonden op lokaal niveau hier ons steentje wél aan bij hebben kunnen dragen.
Genuanceerde discussie
Gelukkig was niet alle media op sensatie gericht en wel echt geïnteresseerd in de inhoud. Onze flyer was ook op de redactie van RN7 beland en kwamen met camera en al voor een interview.
In februari was mij al gevraagd om mee te werken aan een interview voor een podcast voor een vooraanstaand landelijk platform in de energietransitie: Energiepodium. Het platform is voor en door de beleidsmakers, bestuurders en uitvoerders van de transitie en zoeken de verbinding met de burger. Samen met drie heel verschillende buurtbewoners geven wij een inkijkje in de praktijk en doen wij een oproep aan de overheid en onze oud buurtbewoner Rob Jetten in deze podcast op het Energiepodium. Tegelijkertijd komt daar ook informatie in voorbij over ons project. Luid en duidelijk is te horen dat de discussie als burgers onderling prima te voeren is!
Hier stopt onze medewerking wat ons betreft dan ook niet. Mocht u nog vragen hebben, op zoek zijn naar informatie die voor u belangrijk is om, of de genuanceerde discussie als buurtbewoners onderling te willen voeren, mail ons dan vooral (alsnog) op: en/of kijk op https://nijmegen-oost.nl/berichten/veel-op-een-rij waar ook veel informatie over het BES te vinden is. Ook Stichting HOG kan u op weg helpen.
Dit zal ook zeker niet het laatste artikel zijn .. wordt vervolgd!
*
Op de BESwebsite wordt geschetst dat het project niet welkom was op onze bewonersavonden. Dit was ook niet de opzet van de avonden, zoals het project ook is uitgelegd voor het wijzigen van hun tekst. Op de BESwebsite staat ook dat zowel Duurzaam Hengstdal als Pegasus niet welkom waren. Duurzaam Hengstdal heeft echter nooit gevraagd aanwezig te zijn op een bewonersavond. 1 huurder betrokken bij Duurzaam Hengstdal is woonachtig in de Bomenbuurt-Oost, stond op de lijst en was welkom, maar meldde zich af. Pegasus heb ik laten weten dat ik graag een keer apart bij hun kom. Juist omdat zij al een kennisvoorsprong hebben op de buurt en het juist de bedoeling was dat meer gelijk te trekken met informatie die ik al eens met hun had gedeeld.
Het staat Pegasus en Duurzaam Hengstdal altijd vrij zelf iets te organiseren.
Ondertussen wachten wij de antwoorden op de vragen die gesteld zijn aan Duurzaam Hengstdal en Pegasus af.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PDF Artikel van de Gelderlander over de Bomenbuurt-Oost:
Artikel Gelderlander 9 mei Bomenbuurt.pdf