Mijn oog viel vandaag ineens op een antwoord van het BES "Buurthuis" (= prikbord) over iets dat wij hebben onderzocht. Zij publiceren dit bij "veelgestelde vragen", de eerste vraag.
Zij stellen dat de bron buitenlucht is en 15% gas. Zij 'vergeten' hierbij te vermelden dat de warmtepompen op elektriciteit draaien om die buitenlucht op te warmen naar 70 graden. Iets warmer omdat het met 70 graden bij ons aan moet komen en er 30% verlies zit op die warmte tijdens het transport naar onze huizen toe.
Als dit onvoldoende warmte oplevert, omdat óf de buitenlucht te koud is óf we tegelijkertijd een grote tapwater of warmtevraag hebben, gaan de gasketels bijverwarmen. Elektriciteit wordt in het stookseizoen* opgewekt met voornamelijk gas, biomassa, (kernenergie), kolen, afval- en hoogovengas. Tegenwoordig krijgen wij zelfs meer elektriciteit opgewekt met bruinkool uit Duitsland. Gelukkig is dit tijdelijk, maar hoe tijdelijk weet nog niemand. Kernenergie tussen haakjes, omdat kernenergie in principe geen CO2 uitstoot.
De 15% voor gas staat dan ook voor 15% van het totale energieverbruik van het opwekstation en dus inkoop voor gas. 85% van het energieverbruik en energie-inkoop van het BES is dan voor stroom. Beide zijn fossiele energie met CO2 uitstoot. In onze cijfers zit dus alle CO2 uitstoot verwerkt, zowel van gas als van stroom die nodig is om de warmtepompen te laten draaien. Het is onmogelijk direct groene stroom (groene stroom= wind, zon of stroom van een kleine waterkrachtcentrale) af te tappen van een bron, tenzij deze er rechtstreeks op wordt aangesloten. Zo werkt het echter nog niet.
Al met al zeer kwalijk dat het project uitgaat van de GEWENSTE situatie in de toekomst, dat alle stroom groen is. Dat is sowieso onwaarschijnlijk, en een vorm van wensdenken, maar niet de situatie zoals die nu is.
Voor wie meer wil weten over onze elektriciteitsmix, de zin en onzin van groene stroom, en CO2 uitstoot, ga ik een .pdf bestand maken met leuke online tool hoe je zelf kunt zien hoe de stroom van ieder land dat meedoet, wordt opgewekt. Ook met een aantal recente nieuwsartikelen die de laatste ontwikkelingen op het gebied van groene stroom laten zien. Wordt vervolgd.
Alvast het lezen waard, dit artikel uit 2022 van de Consumentenbond, een uitleg wat wel en geen groene stroom is: https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/groene-stroom-5-misverstanden
*stookseizoen = het seizoen dat er huizen verwarmd moeten worden, doorgaans van oktober tot en met april (als er nauwelijks zonnestroom en maar gemiddeld 20% groene stroom in de stroommix zit en de warmtepompen op vollast draaien)
Foto 1: Vraag 1 veelgestelde vragen Bes Buurthuis
Foto 2: De afbeelding/tabel waar zij naar verwijzen
Foto 3: Aandeel groene stroom in het stookseizoen van april '22 - maart '23, bron Martien Visser van de GasUnie, tevens lector Duurzame Energie Hanzehogeschool