U heeft ze vast wel eens gezien en of gehoord; tussen 8 en 9 in de ochtend, tussen de middag en rond 16-18 uur. Groepjes mensen met evenveel honden, of meer, op één hondenuitlaatveld. Terwijl de ene baas de hond in de gaten houdt of die de behoeften wel doet, praat de ander over een onrustige nacht omdat de hond ziek was. Een enkeling komt juist nadat de grootste uitlaatgroep geweest is, om er de ochtend rustig op te starten.
De hondenuitlaatplekken zijn niet vergelijkbaar met hondentoiletten. Bij de laatste komen honden die niet veel van andere soortgenoten moeten hebben, die ziek zijn en de andere niet mogen besmetten, die loops zijn en of waarvan de eigenaar haast heeft omdat er werk op hem/haar wacht.
De plek waar ik het over heb zijn de plekken waar samenscholing heerst. Waar hondenbaasjes elkaar groeten, een praatje maken, samen oplopen om in beweging te blijven op hun oude dag, waar betrokkenheid, zorgzaamheid voor dier en mens heerst.
Op die plekken wordt met elkaar afgestemd, gediscussieerd, genuild, opgeruimd en besproken. Recepten voor het avondeten, films en uitjes, laatste nieuwtjes worden met elkaar uitgewisseld. Praktisch ieder hondenbaasje weet wanneer de meeste honden op het veld, bij hem/haar/hen in de buurt, dagelijks worden uitgelaten. Men kan zich erbij aansluiten of juist niet. Ben je nieuw, wordt eerst je hond door de andere honden grondig besnuffeld, vervolgens wordt de baas bevraagd over de nieuwe roedelgenoot. Kom je er met je pup, ontvang je zo nodig adviezen van oud gedienden. Kom je er in net zakelijk tenue, word je gewaarschuwd en vind men je gedurfd als je blijft, kom je er op zaterdag in joggingbroek met daaronder je slaapoutfit, zul je er gelijkgestemden ontmoeten. Ben je er een tijdje niet, wordt zowel je hond als jij gemist.
U kent ze vast wel, de plekken waar groepjes mensen met honden samenkomen. Waar honden met elkaar ravotten, hun eerste vervolgstappen zetten op het gebied van 'socialisatie buiten de eigen roedel,' waar honden elkaar besnuffelen, berijden, corrigeren en enkele honden de soortgenoten graag om zich heen heeft echter liever niet te klef met ze wil zijn.
De plekken waar honden hun baasjes uit de omliggende straten en wijk(en) met elkaar verbinden, ongeacht inkomen, kleur, gender, geloof, leefstijl, nationaliteit. Moge die Honden Uitlaat Plekken, juist in deze huidige maatschappij, blijven bestaan.
Foto is afkomstig van Marlies van Winkelhof.