Voor de lezers die de discussie bij het bericht van Henk Horstink niet volgen, deel ik hier graag mijn inhoudelijke reactie die ik heb geplaatst. Het gaat niet alleen per se om zijn bericht, maar ook de inhoudelijke informatie die ik geef die wellicht voor meer mensen interessant is:
"Beste iedereen die hier reageert die niet in Bomenbuurt-Oost woont en veel tijd in het project heeft gestopt. Dat de Bomenbuurt-Oost aangewezen is als proeftuin, ook tegen de zin van Duurzaam Hengstdal kan niemand iets aan doen, behalve degene die dit bedacht hebben en ermee in gestemd hebben. Dat ligt boven al onze hoofden, buiten onze macht. Uit ieders enthousiasme zijn er mensen, ook van buiten de buurt, bij betrokken (geraakt/geweest). Ik begrijp dat als je er enthousiast voor was en veel tijd in hebt zitten, je teleurgesteld bent als mensen die ook ooit enthousiast waren en er veel tijd in hebben zitten, er minder enthousiast over geworden zijn.
Er dreigt nu een Hengstdal zelfs Altrade brede discussie en bemoeienis te ontstaan met iets wat alleen de Bomenbuurt-Oost aangaat en dan ook nog alleen de huurders die op dit moment om een bindende handtekening wordt gevraagd, terwijl er nog zo ont-zet-tend veel informatie niet duidelijk is. Bovendien wordt daarmee aan die huurders gevraagd iedere zeggenschap en controle over het proces uit handen geven. Zelfs hun consumentenrecht op te geven, hun herroepingsrecht en contractvrijheid. Niet iedereen heeft de tijd/ruimte/know how zich nu te verdiepen in zo'n complex vraagstuk en zich daar blijvend mee bezig te houden. En het gaat niet om jullie verderop in Hengstdal en Altrade, het gaat om de huurders in de Bomenbuurt-Oost. De kopers kunnen op een later moment nog een beslissing nemen. Hoe goed iedereen het ook bedoelt.
In alles wat ik lees kom ik steeds hetzelfde wel tegen en 1 heel belangrijke zaak steeds niet tegen:
1) Dat is dat vanuit het Klimaatakkoord en Proeftuin Aardgasvrij Wijken er een randvoorwaarde ligt dat 'van het gas afgaan' woonlastenneutraal moet gaan. Dat wil zeggen dat je binnen afzienbare tijd (7-10 jaar) je investeringen moet kunnen terugverdienen, zoals Hugo de Jonge bevestigt in dit artikel: https://nos.nl/artikel/2473495-appartementen-en-monumenten-hoeven-niet-aan-de-warmtepomp. Kortom: appartementen, 1/3 van de Bomenbuurt-Oost, monumentale panden en waar de terugverdientijd meer dan 7-10 jaar beslaat, hoeven niet van het gas (middels een warmtepomp, maar iedere investering zoals ook in zonnepanelen valt hier uiteraard onder). Iedereen die hier reageert van buiten de BBO hebben geen kaas gegeten van de financiën, en daar zal het toch voor de meeste mensen vooral omgaan.
2) Wat ik wel steeds lees is dat het blijkbaar doodnormaal wordt gevonden dat wij burgers zelf moeten speculeren met de kosten voor onze basisvoorziening warmte. Want daar komt het feitelijk op neer 'met geen kristallen bol hebben wat de gasprijzen gaan doen'. Dit kan angst triggeren en zeker bij mensen die al niet al te veel hebben en ieder dubbeltje moeten omdraaien. Uit angst een handtekening zetten, is nooit de beste raadgever, maar in dit geval zelfs pervers te noemen met deze absurde gasprijzen die er eerder nooit zo waren: iedere bestuurder heeft een eed of gelofte afgelegd om het volk te voorzien van bestaanszekerheid. Betaalbaar noemen de 'Niet Meer Dan Nu/Anders'; het gros van de mensen kan met de huidige prijzen hun huis niet warm krijgen, dus ook niet middels een warmtenet. De hoge gasprijs is simpelweg een non-issue, de vraag moet zijn, wil je meedoen aan dit niet gegarandeerde woonlasteneutrale experiment, ben je bereid daar evenveel voor te betalen als voor een gascontract én je leveringszekerheid voor op te geven. Immers, gasketel en leidingen worden definitief verwijderd. Of dat is wat bedoeld wordt met bestaanszekerheid is een vraag die wij wellicht moeten stellen aan degenen die de BomenBuurt Oost ooit aangewezen hebben als proeftuin voor dit project.