Kunstproject
Van het Oude Seinhuisje in de spoorkuil van Bottendaal, dat officieel ook hoort bij Nijmegen-Oost, willen wij het bovenste gedeelte van het Seinhuisje een kunstkamer realiseren waar de gasten tussen de Romeinse bloemen en kruiden kunnen overnachten.Voor de kunstkamer wordt ook een mooie wandelroute zichtbaar gemaakt in geuren en kleuren. Alle flora en fauna in de Flora Romana route die met de Romeinse geschiedenis te maken hebben worden speciaal afgebeeld en vormgegeven rondom de kunstkamer. Zelfs het beddengoed waarin de gasten kunnen overnachten wordt in de speciale vormgeving opgenomen. De wandelaar slaapt in deze kamer als het ware in een geurend kunstwerk door de aanwezigheid van de bloemen en kruidenplanten.
Onderste gedeelte van het Seinhuisje
In het onderste gedeelte van het Seinhuisje kunnen gasten zich verder verdiepen om kunstzinnig en creatief de stad Nijmegen meehelpen om te toveren tot een duurzame en mooie Romeinse 'Tuin van de stad'. In de speciale ruimte bevindt zich een zadenbank over gedroogde Romeinse bloemen en kruiden- plantenzaden, waarvan alle zaden uit de wandelroute 'Flora Romana' komen. In deze 'Flora Romana' wandel en fietsroute die tussen Nijmegen en Arnhem op een speciale kaart is uitgebracht, komen meerdere van deze speciale kunstkamers in de wandelroute om erin te overnachten.
Romeinse morgensterren in wandelroutes
Rondom het oude Seinhuisje in de spoorkuil van Bottendaal bevindt zich al meer dan honderd jaar bijzondere flora en fauna, die de biodiversiteit van de stad Nijmegen vergroten.Door het alsmaar steeds oprukkende stedelijke nieuwbouw is een leefbare duurzame groene stad noodzakelijk. Het openbaar gemeentelijk groen- grondbezit moet bij de nieuwe stedelijke invulling het kostbaar groen geen sluitstuk vormen bij de toekomstige nieuwbouwplannen. Het is de kunst om met het bestaande Hoofdgroenstructuur plannen deze keer wel rekening mee te houden.Daarvoor is er inmiddels door de gemeente Nijmegen in december 2022 een goed onderbouwd biodiversiteitsplan rapport verschenen om de biodiversiteit te vergroten binnen de vernieuwde stadsontwikkeling.
Flora Romana wandelroute verbindt stad en landschap
Met de Flora Romana wandelroutes stimuleren wij om anders naar onze eigen omgeving en de natuur te gaan kijken, zodat de wandelaar er een belangrijk onderdeel ervan gaat uitmaken tijdens de wandelingen.Vanuit het Romeins verre verleden heeft ons geleerd dat planten en dieren samen tot een culturele samenlevingsvorm komen. Tot op de dag vandaag verbinden wij de flora en fauna en het kruidenrijkdom die van waardevolle betekenis is, waar vele insectensoorten ervan kunnen profiteren. Bovendien komen ook alle Romeinse flora en fauna onder het Wereld erfgoed UNESCO te staan, welk erfgoed behoord tot de stad Nijmegen.
Werkgroep 'Hortus Civitatis'