Het Canisius College bestaat 125 jaar. En dat wordt gevierd. Sinds vorig jaar heeft de school een nieuwe rector, Louise Beernink. “Canisius was een jezuïet met lef en met gedachtegoed waarin begrip centraal staat: Canisius is nog steeds een prachtige naam voor een school, juist in de huidige tijd.”
Tekst: Wilmy Smeets, foto: Gerard Verschooten
Het Canisius College is een échte Nijmeegse school, volgens Louise. “Nijmegen zit in ons hart en onze ziel, er is veel liefde voor de stad”, vertelt ze. “Het is een school met naam, in sommige families gingen hele generaties naar onze school. Er is oprechte aandacht voor de leerlingen, we denken met hen mee. En je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent. Ons motto is al jarenlang ‘niet voor de school, maar voor het leven.’ Daarmee bedoelen we dat we met onze lessen iets willen toevoegen aan hoe de leerling al is. Met als doel dat ze een fijn mens worden. We zijn liefdevol vanuit structuur en laten steeds meer los naar autonomie.”
Over de band met Nijmegen-Oost en omgeving, zegt ze: “We hebben samenwerkingsverbanden met de Lindenberg en met Orientalis en voelen ons als school echt onderdeel van Nijmegen-Oost. Behalve dat onze leerlingen aankopen doen in de supermarkten in de buurt, proberen we als school ook zoveel mogelijk samen te werken met buurtzaakjes als het gaat om bijvoorbeeld catering en kerstpakketten. Verder wordt ons gebouw in de avonduren ook gebruikt door koren of andere verenigingen en scholen die ruimte nodig hebben op dat tijdstip.”
Zelfontwikkeld vak
Louise Beernink komt uit de Achterhoek, ze is als 18-jarige naar Nijmegen gegaan om Nederlands te studeren. Na haar baan als docente Nederlands werd ze rond haar 30e afdelingsleider op het Titus Brandsma Lyceum in Oss in zowel de onderbouw als de bovenbouw. Aansluitend vertrok ze naar Apeldoorn en was ze rector op het Gymnasium. Afgelopen 10 jaar is ze rector in Doetinchem geweest, van uitfaserende school Ludger College en vernieuwingsschool in opbouw, het Houtkamp College. “In die laatste functie heb ik veel geleerd over communicatie en pr, dat kan ik hier goed toepassen, ik wil de school zichtbaarder maken”, zegt Louise. “Het Canisius College is een eigentijdse school en is meegegroeid met de tijd. In de jaren voordat ik kwam, is er een goed beleid ingezet, gericht op kwaliteit en veel diepgang in vakken. Bij ons kun je een zelfontwikkeld vak volgen dat nergens anders wordt gegeven, 'Digitech en media'. Een vak waarbij film, fotografie, presenteren, ontwerpen en programmeren aan bod komen. Alle leerlingen volgen het in de onderbouw, in de bovenbouw kun je vervolgvakken kiezen die hierbij aansluiten. Ook de buitenschoolse activiteiten die leerlingen kunnen kiezen sluiten aan bij het profiel Mens, Media & Technologie. We vinden het belangrijk dat leerlingen digitale vaardigheden leren en digitaal wijs worden in deze tijd van social media, ChatGPT en vervorming van informatie.” Louise is blij met haar baan en heeft veel werkplezier. “In welke baan kom je in je organisatie mensen tegen uit zóveel disciplines tegelijk, zoals art, taal, bèta, alfa, ict. Dat vind je in geen enkel bedrijf, het is fantastisch voor de uitwisseling van kennis en kunde.” Ik vraag haar welke eigenschappen je nodig hebt om een goede rector te zijn. Dat zijn er best wat, ze vertelt: “je moet empathie hebben en besluiten kunnen nemen, daadkrachtig zijn op de goede momenten. Verder moet je een goed team om je heen kunnen verzamelen, je kunt niet alles en moet weten wat je nodig hebt aan mensen. Soms heb je te maken met lastige situaties of met ‘gedoe’ met leerlingen, ouders of collega’s. Dan wil ik iets boven water krijgen en zoeken naar oplossingen, naar wat beide partijen belangrijk vinden. En moet je weer samen goed kunnen doorgaan. Het is in mijn werk van belang om het perspectief van de ander aan te kunnen nemen en om nieuwsgierig naar de ander te zijn.”
Feestjaar 2025
Het Canisius College viert in 2025 het 125-jarig bestaan met verschillende activiteiten. Op 11 april was er een leerlingenfeest in festivalsfeer, mede georganiseerd door de leerlingen zelf. Op het grote buitenpodium traden rappers op, waaronder bekendheid Bizzey. Op 24 mei komt er een reünie voor oud-leerlingen, en (oud)-collega’s. “Er zijn al 2.000 aanmeldingen” zegt de enthousiaste Louise. Dat wordt bijkletsen met oude klasgenoten, opnieuw met elkaar op de klassenfoto gaan, je favoriete docenten van toen ontmoeten, een les volgen, lekker tafelen en naar de dansavond gaan, georganiseerd door het Zjee Huub team*. Wie weet komen Daphne Deckers en Sinan Can ook, beiden oud-leerlingen. Buiten gebeurt er ook iets bijzonders op 24 mei, er komt een literair baken bij het schoolgebouw van de Poolse schrijver Erich Zielinski. In zijn boek ‘Scott Zuyderling’ wordt de school genoemd. En begin juni is er voor de personeelsleden een filmfeest met diner. Louise: “Collega’s kunnen bij het maken van de film deelnemen als acteur, filmer, regisseur, techneut, net wat hen aanspreekt. Tijdens het diner in galastijl zal er ook een ‘Oscar’-uitreiking zijn!”
Als ik op de school rondloop, zie ik de charme van het oude gebouw in prachtige ramen en vloeren heel mooi samengaan met de vrolijke entree van de school en een rijtje leerlingen in gesprek met de baliemedewerkster. Het is een oude school met een jonge vibe, dat past goed in de ‘old city, young vibe’ zoals Nijmegen zichzelf betitelt.
*Zjee Huub-feesten zijn bij alle oud-Canisianen wel bekend: als leerling kon en kun je je aanmelden voor het Zjee Huub-team. Het team leerlingen zorgt voor de hele organisatie van het feest: thema, posters, opbouwen, licht en geluid en surveillance.