Een aantal weken terug kreeg ik als klein behuisde met een kind onder de 18 jaar van Woonwaarts een brief. Of ik geïnteresseerd ben in een nieuwbouwwoning op de Ahornstraat. Een mooi pakket met plattegronden en huurprijzen van de 2 type woningen werd meegestuurd.
Echter ontbraken de gegevens over de installatie voor warm tapwater en verwarming. Uit de plattegrond kon ik afleiden dat het gaat om een warmteterugwin installatie en een 150 liter boilervat. Wat doet dit met je energierekening en hoe is dit alles opgebouwd? Want naast een veel hogere huurprijs, drukt de energierekening behoorlijk op je maandlasten en zou dit de veel hogere huurprijs compenseren?
Vragen en antwoorden
Ik heb een heel aantal vragen gesteld. Hoeveel zonnepanelen? Betaal je hier huur voor? Loopt de huur door als het salderen (terugleveringsvergoeding) stopt? Hoe lang duurt het en hoeveel stroom kost het om het boilervat op te warmen? Kan dit ingesteld worden wanneer je dat doet (bv als de stroom goedkoop is en je een dynamisch contract neemt)? Hoe hoog komt de energierekening ongeveer uit voor 2 personen als je ongeveer op 19 graden stookt en 5 minuten doucht, of een andere vergelijking die je kunt maken op basis van huidig energieverbruik of een standaard vergelijkingstabel?
Op hoeveel zonnepanelen na en wat deze kosten, en je dit doorbetaalt ook als het salderen stopt, kreeg ik geen of kluitje-in-het-riet antwoorden. De tussenwoningen krijgen 2 zonnepanelen, de hoekwoningen 4 zonnepanelen op het oosten en de huur is, ook als het salderen stopt, 3 euro per paneel per maand. Het verdere antwoord was: het voldoet aan de BENG-normen. En daar moest ik het mee doen. Verder viel op dat er huur wordt gevraagd voor ligusterhagen en/of schuttingen, alsof je verplicht bent dat af te nemen en deze met het huis meekomen.
Onderzoek
Op de site van Aedes (belangenvereniging sociale verhuurders) las ik dat je een corporatie geen vergoeding voor zonnepanelen mag vragen als deze zijn ingebouwd in het dak zoals op de nieuwbouw uit 2019 op de Lijsterbesstraat en Ahornstraat een blok verderop. Daar hebben de tussenwoningen en hoekwoningen allen 4 zonnepanelen. De gerenoveerde woningen op die Lijsterbesstraat hebben er zelfs 9, en zij betalen hier allen geen extra huur voor. https://aedes.nl/verduurzaming/vergoeding-voor-zonnepanelen-de-servicekosten
Ik ben gaan kijken, en ik zag dat het dak er al op lag en ook de opbouw voor de zonnepanelen klaar was. Waarom is hier niet zoals bij de nieuwbouw uit 2019 gekozen om de zonnepanelen te integreren in het dak? En waarom maar 2 panelen op de tussenwoningen? Die op het oosten ook nog eens 30% minder opwekken dan zonnepanelen op het zuiden? Betaal je nu niet een half jaar huur voor die zonnepanelen voor niets omdat ze gewoonweg op het oosten in meer maanden niets of te weinig opwekken om profijt van te hebben?
BENG normen
Dan blijkt er aan de BENG normen ook van alles te schorten waar nog druk aan gewerkt wordt door bepaalde organisaties. Het stelt alles behalve gerust, zeker als het gaat om de energierekening, dat een nieuwbouwwoning voldoet aan de BENG normen. Een huis dat ramen op het oosten en westen heeft, verbruikt meer energie, daar wordt geen rekening mee gehouden. Ook niet dat zonnepanelen op het oosten veel minder opwekken. De enige conclusie dit ik nu kan trekken is dat in het stookseizoen wanneer het boilervat het meest opgewarmd moet worden, dit niet of nauwelijks via de eigen zonnepanelen gebeurt. Je vloerverwarming dag en nacht aan moet laten staan, dus ook 's nachts stroom nodig hebt, welke voornamelijk grijs zal zijn. Je meestal 's ochtends en/of 's avonds doucht en er dan ook geen zonnestroom voorhanden is, behalve in de zomer. En je voor ongeveer de helft van het jaar voor niets huur voor zonnepanelen betaalt. Hoe de warmteterugwinning hier aan bijdraagt zeker op koude dagen, is ook volstrekt onduidelijk.
Afweging
Het enige voordeel is dat je geen netwerkkosten meer betaalt voor de gasaansluiting én geen gasbelasting meer. Maar of dit opweegt tegen:
- de hogere bouwkosten vanwege deze installatie die veel duurder is dan een CV ketel (terwijl er nieuwe waterstofgeschikte gasleidingen voor de deur liggen),
- de uiteindelijke energierekening,
- minder CO2 uitstoot (als dat al zo is vanwege veel meer grijs stroomverbruik),
- én de hogere huur van de woning dat is me tot nu toe nog een groot raadsel.
Heeft Woonwaarts wel een idee waarmee ze bezig zijn? En staat hun onwetendheid over de nieuwe energierekeningen en BENG normen niet haaks op het bericht dat wij allen kregen over Geldfit waarmee zij samenwerken om ons juist te behoeden voor betalingsproblemen en grip te houden op onze financiën? Is Woonwaarts niet te veel bezig met haar eigen verdienmodel in plaats van met een gezonde financiële huishouding van huurders? En past dit bij goed verhuurderschap?
Kortom, hoe slim is gasloos bouwen als dit het alternatief is?
Bezint eer voor ge begint, geldt ook hier maar weer eens.
21 november 19.30u is er de jaarlijkse vergadering van HuurdersBelangenNijmegen in Wijkcentrum Meijhorst. Het thema is de energietransitie. Hier komt het ongetwijfeld ook terug. Ook staan de vocht- en schimmelproblemen in de al geïsoleerde woningen op het programma en hoe Woonwaarts hiermee omgaat. Iedere huurder van Woonwaarts is welkom.