Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Europese verkiezingen in Oost: bustour om jongeren te bereiken

Door redacteur Karin Veldkamp, fotografie Marc van Kempen

LUX gaat de wijk in! Hun wekelijkse debat beperkt zich tot op heden in de veilige thuishaven, maar Ilse Schaminée, coördinator debat, heeft hier een andere kijk op. In het kader van de Europese verkiezingen op 23 mei trekt de election bus van LUX een aantal wijken in en komt ook naar Oost!

Samen met twee collega’s is Ilse verantwoordelijk voor het debat in LUX. Minimaal een keer per week organiseren zij een debat over wisselende thema’s. In het kader van de Europese verkiezingen leek dit thema een voor de hand liggende keuze. Maar niet voor Ilse: “In eerste instantie wist ik helemaal niet wat ik met de Europese verkiezingen aan moest”, vertelt ze over haar zoektocht met betrekking tot dit thema. “Het voelde als ‘in mijn maag gesplitst gekregen’ totdat ik me realiseerde dat ik zelf tot de doelgroep behoor. Dat bracht me op het idee om de wijken in te gaan, zodat we meer mensen kunnen bereiken. We noemen de bus ‘Shine for (e)U’, met als ondertitel Nie nuilen maar stemmen”, lacht ze.

Het doel van de bustour is om jongeren te bereiken en hen meer bewust te maken van de verkiezingen. De bus bezoekt drie wijken. Jongeren kunnen dan in debat met vloggers van Nimma media, Europese politici en ondernemers over het onderwerp Europa. Het doel is vooral gericht op het meegeven van een positieve boodschap. 

Ilse is helemaal warm gelopen voor dit plan en vertelt enthousiast over haar intenties “Voor ons is het uniek dat we de wijk in gaan. Op deze manier kunnen we in gesprek met iedereen. Ik vind het vooral van belang om jongeren meer bewust te maken van de mogelijkheden die de Europese Unie ons biedt. Wij vinden het eigenlijk allemaal maar heel gewoon dat je een winkel start in Duitsland, studeert in Spanje, geen rijen bij de grens hebt en geld hoeft te wisselen. Ach, dat laatste had ook iets romantisch… maar ik zie het toch vooral als een voorrecht en een waardevol goed dat dit allemaal kan. En dat realiseer ik me steeds meer. En ik vraag me af of jongeren, die ook zo makkelijk gebruik maken van dit voorrecht, zich daar voldoende van bewust zijn. Europa levert ons echt wel wat op en kost niet alleen maar geld. Ik denk dat mensen dat te weinig beseffen.” 

Op donderdagavond 16 mei, een week voor de verkiezingen, trekt de bus van Oud West naar Hatert en vervolgens naar Oost (21.15u in de Ark van Oost, Cipresstraat). “Jongeren krijgen de gelegenheid om in hun wijk een ‘ster’ te zijn. We hebben letterlijk een grote ster in de bus liggen en die leggen we als een soort podium op straat. Jongeren kunnen daar hun kunsten vertonen. Het maakt niet uit wat. Misschien wil iemand een goed idee kwijt, een goocheltruc doen of moppen tappen. Nijmeegse muzikant en The Voice-kandidaat Collin Hoeve zit in de jury en bepaalt wie een golden ticket wint. Deze winnaars mogen daarna mee in de bus. Daar hebben ze de gelegenheid om in debat te gaan over de verkiezingen met politici, mee te zingen met Franse chansons in de DJ-booth of in duet met Collin Hoeve te gaan. De bus eindigt op het Mariënburgplein in het centrum. Natuurlijk hoort er een goodiebag bij met onder andere een bon voor de film of het theater. 

Shine 4 (e)U wordt georganiseerd in samenwerking met Europe Direct Nijmegen en RvN@ LABsafari. Op donderdag 16 mei staat de bus van 21.15 tot 22.00 uur bij de Ark, Cipresstraat 16. Jongeren die hun kunsten willen laten zien kunnen zich aanmelden via: www.lux-nijmegen.nl/debat

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.