Van Henk Horstink
Dit is een van de vele gedenktekens voor slachtoffers langs wegen. Je komt ze overal op de wereld tegen en herinneren je aan de gevaren op de weg en al het leed dat er geleden is. Zulke prachtige monumenten als in Bulgarije zag ik echter nog niet eerder. Kwam er zelfs een tegen met aan beide kanten een prachtige slanke ceder , een mooi sierlijk gevormde oosterse naaldboom. Ik kon me helemaal voorstellen hoe familie en vrienden bezig zijn geweest om voor hun dierbare zo een passend aandenken te realiseren .
Afgelopen week door reed ik door Servië en Bulgarije tot aan havenplaats Burgas aan de Zwarte zee. Hier kan ik vrijdag de 9e inschepen voor de wekelijkse veerverbinding naar Batumi in Georgië. Krijgt mijn zitvlak met zadelpijn de rust die het verdient. En kan ik bedenken hoe ik precies door Georgië , Armenië en Azerbeidzjan naar Iran wil fietsen.
Terugdenkend aan de afgelopen week komen een paar herinneringen boven van het fietsen door Servië en Bulgarije. Beide onbekende exotische landen maar wel totaal verschillend.
Servie worstelt als hoofdland van het voormalige Yougoslavie nog steeds met het verleden. Bosnië en Kroatië zijn met de nodige strijd onafhankelijk geworden, maar het steekt in de beleving hier heel erg dat "Servisch" deelgebied Kosovo met Natosteun aan " terroristen" onafhankelijk is geworden. Bij het parlementsgebouw in Belgrado hangen daarom de foto's van 2300 Servische slachtoffers onder andere als aanklacht tegen de NATO. Lastig omdat veel mensen ook graag meer bij Europa zouden horen en de regering daarom een paar hoofdverdachten als Milosevic naar het gerechtshof in Den haag heeft gestuurd. Het zal voor de regering in Servië nog een hele klus worden om normaal lid van de Europese gemeenschap te worden.
Maar ze zien in buurlanden Kroatië en Bulgarije de voordelen van hun lidmaatschap met geld voor wegen en super grote landbouwprojecten. Ik zag in Bulgarije kilometers nieuwe "Europese" wijnstokken helemaal gesnoeid en klaar voor het nieuwe seizoen.
Ook op cultureel gebied maakt Bulgarije goed gebruik van de financiële hulp uit Europa. Tweede stad Plovdiv (tevens oudste stad van Europa uit 3000 voor Christus !) heeft overal archeologische vondsten en gebouwen gerestaureerd tot geweldige interessante plekken. In het centrum is het noordeinde van hun 240 ... bij 50 m grote stadion voor 30.000 bezoekers blootgelegd. En ze vertonen er een indrukwekkende film over de opgravingen, maar ook over het functioneren als arena voor paardenrennen en sportwedstrijden.
Ik zag ook een mogelijke link met Romeins Nijmegen. Het tiende legioen op de Hunerberg bouwde voor de soldaten in de buurt van de huidige Rembrandtstraat een amfitheater voor zo'n 9000 bezoekers. Dat is tot 104 na Christus gebruikt en daarna vervallen omdat de Romeinen het tiende legioen beter konden gebruiken in het gebied van de Traciers waar nu Roemenië en Bulgarije liggen. Het zou goed kunnen dat soldaten van het tiende legioen eerst de Thraciers hebben bevochten , maar na een jaar of tien tijd hadden voor brood en spelen. Wellicht hebben soldaten met bouwervaring uit Noviomagum meegewerkt aan het veel grotere stadion in Plovdiv.
Elders in de stad hebben ze ook een Romeins theater, een Byzantijnse kerk, een moskee, een Armeense kerk en een synagoge zo opgeknapt dat het trekpleisters voor toeristen zijn geworden.
Europa heeft dit gezien en Plovdiv uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa voor 2019. Zeer de moeite waard als je liefhebber bent van alle culturen die hier bij elkaar hebben gezeten en gewerkt.
Dan is er vast ook veel muziek bij. Net zoals ik donderdagavond in Burgas eerst in strandcafe Neptune een violist stukken uit Carmen van Bizet hoorde spelen. Een half uur later zag en hoorde ik weer intense life muziek tegenover mijn hostel aan de Alexandrovska winkelstraat. Heb bijna een uur vol ontroering geluisterd naar de jonge saxofonist die daar met begeleiding van een tune uit een boxje geweldig uithaalde met zijn instrument. Hij kreeg heel wat munten in zijn koffer. Hij kwam uit de Ukraine en had als straatmuzikant al een heel tournee in Turkije achter de rug.
Ik neem vrijdag de 9e in de haven de wekelijkse veerboot naar Batumi in Georgië. Drie dagen varen over de Zwarte Zee. Kan ik ook proberen te ontdekken waarom ze hem zwart noemen.
#isfahan2 Tot volgende week.