Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Gasloze zondag op 22 september groot succesDe gasloze zondag op 22 september j.l. was een groot succes. Diverse straten in onze wijk deden enthousiast mee aan deze nieuwe traditie, waarmee Nijmegen-Oost weer laat zien het thema ‘duurzaamheid’ serieus te nemen.

Foto: veel kleedkamers in Nijmegen-oost maakten op 22 september een verlaten indruk

Het fenomeen van de gasloze zondag werd in 2016 bedacht, toen de gasproducerende landen de kraan dichtdraaiden en Nederland in de problemen kwam. Vanaf toen werd de gasloze zondag, soms tot ergernis van bewoners, een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eén dag in het jaar moet in sommige Nederlandse gemeenten het gas wijken voor alternatieve energiebronnen. Zo ook in Nijmegen.

Geen gas terug
Initiatiefnemer Gerard van Bokhoven uit de Atagstraat is in zijn nopjes met de resultaten. Ondanks het feit dat deze dag wint aan landelijke bekendheid ziet hij geen reden om gas terug te nemen. “Er deden toch weer méér straten mee dan vorig jaar. En onze organisatie was verrast door de creativiteit die mensen aan de dag legden. Zo had een aantal inwoners warm water in jerrycans gespaard, waren eieren al voorgekookt en gingen veel mensen over de grens in Duitsland douchen. Dat verzin je van tevoren toch niet?”

Vol gas
Van Bokhoven hoopt op nog meer deelnemers volgend jaar en heeft al weer bijna de gemeentelijke subsidie binnen. “We zijn natuurlijk niet voor niets European Green Capital dit jaar en daar maak ik optimaal gebruik van. Ik geef nog één keer vol gas om volgend jaar nog meer straten aan te sluiten op ons initiatief!”