Rondom het voorjaar 2023-2024 komen de Romeinse bloemen en kruidenplanten in beeld met een verhaal uit een oude historische stad.
Werkwijze:
Wij gaan met beeldende kunst onze historische binnenstad met beeldende kunst opfleuren. Dit doen we met Romeinse bloemen en kruidenplanten in stadsparken en op groenstroken.
Romeinse bloemen en kruidenplanten
Op deze manier komen de biodiversiteit en historie van de bloemen en planten in beeld en houden wij de Romeinse historie levendig. Alle Romeinse planten en kruiden hebben hun eigen historisch verhaal. Bijvoorbeeld hoe destijds de Romeinen deze planten en kruiden zelf hebben gebruikt. Verschillende soorten bloemen en kruidenplanten komen nog voor in het rivierenlandschap en in de groene bermen.
Romeinse bloemenbakfiets
Met een bakfiets vol bloemen en kruidenplanten, fietsen wij in het voorjaar door de straten van de binnenstad om de Romeinse bloemen en kruidenplanten deze te laten zien aan de inwoners en de bezoekers van de historische stad.
Fotoportretten met Romeinse bloemen
Tijdens het promoten van de Romeinse bloemen en kruidenplanten maken wij speciale portretfoto's van de deelnemers en de bezoekers van de historische stad Nijmegen.Met deze interactie vanuit het wandelende publiek komen de bloemen en kruidenplanten mooi in beeld via de fotoportretten.
Hoogleraar Stephan Mols van de Radboud Universiteit
Stephan Mols heeft zich inmiddels ook aangesloten om met ons kunstproject mee te doen en Stephan is ook bovendien verbonden met alle andere activiteiten rondom de Limes route in Nijmegen, die allemaal onder de (Wereld erfgoed UNESCO) vallen.
Museum De Bastei
De fotoportretten met de Romeinse bloemen en kruidenplanten willen wij uiteindelijk in Museum De Bastei gaan exposeren.Bij deze expositie komt een speciaal boekwerk uit, dat over de Romeinse bloemengeschiedenis en zadenverspreiding zal gaan. Zo laten wij ook de biodiversiteit van planten en bloemen in een historisch perspectief zien. Diversiteit van vroeger en nu.
Werkgroep 'Hortus Civitatis'