Raadsvoorstel Groene corridor Nijmegen 2023 / Groenlinks Nijmegen
Het idee om stadsparken met groene bermen aan elkaar te gaan verbinden voor het realiseren van een ‘Groene Corridor door de stad Nijmegen (waarvan een flink deel door Oost), ontstond al in de jaren 90 door een goede samenwerking met de gemeente Nijmegen. De bijzondere biotoop in de spoorkuil Bottendaal kwam toen ook al vaak in beeld door de aanwezigheid van de bijzondere flora en fauna. Om deze bijzondere biotoop met de stadsparken te gaan verbinden is stadspark ‘Groene perron ontstaan voor de verdere ontwikkelingen van de ‘Groen corridors. Met ons initiatief hebben wij toen samen met de gemeente Nijmegen en buurtbewoners het stadspark ‘Groene perron door de wethouder Jan van der Meer en stadsecoloog Gerda Hendriks feestelijk geopend in Nijmegen Oost.
Wandelroutes door de Groene corridor
Onze werkgroep heeft een Vlinder wandelroute ‘Hortus Civitatis’ ontwikkeld die als een ‘Groene vleugel aan Museum Het Valkhof was gekoppeld. Door middel van een oude Nijmeegse Wandelkaart uit 1881 is deze speciale wandelroute destijds opnieuw in kaart uitgebracht.
Beleving-bewegingsroute vol geuren en kleuren
In deze beleving bewegingsroutes komen speciaal de Romeinse Flora en Fauna in beeld. Wij hebben daarvoor de ‘Godin van de Flora/ en de Flora Romana route in het leven geroepen en deze wandelfietsroutes in kaart gebracht. Wij brengen de Romeinse Bloemen en kruidenplanten in de route speciaal in beeld en geeft deze planten en kruiden een stem door middel van Beeldende kunst en Natuureducatie. Deze wandelroutes komen tot stand samen met de Radboud Universiteit, Hortus Nijmegen, gemeente Nijmegen, park Lingenzegen Museum De Bastei. Nijmegen is niet alleen een mooie wandelstad bij uitstek, maar staat vanuit het Romeinse verleden vol kennis en trots ook op de Wereld erfgoed Unesco-lijst.
Stadspark ‘Groene perron in de Groene corridor
Dit jaar in het voorjaar komen in het stadspark de Romeinse bloemen en kruidenplanten met een gemeanderd bloemenlint in beeld. Het bloemenlint is bovendien een geurbelevingslint uit het Romeins verleden. De wandelaars en bezoekers van het park kunnen daarop vol van genieten. In het stadspark is de Leerstoel ‘Lucanus Cervus‘ te vinden. Die leerstoel geeft Romeinse flora en fauna een eigen stem. Samen met de Gemeente Nijmegen en provincie Gelderland realiseren we het aanplanten van Romeinse bloemen en kruidenplanten. De geurbeleving en Romeins erfgoed staan hierbij centraal. Uiteindelijk gaan we voor een Romeinse zadenbank om de biodiversiteit van stad en landschap met cultuur te vergroten.
Werkgroep Hortus Civitatis / www.vlinderkas.com
www.groenecorridornijmegen.nl