Sinds eind december steunen een aantal crowdfunders uit Nijmegen een paar groententelende Congolese vluchtenlingen in Tanzania. Zie /nijmegen-oost.nl/berichten/gezocht-supporters-voor-aktieve-congolese-vluchteling-stanlej-in-tanzania
Ze wonen na hun vlucht in maart 2023 in het 150.000 grote vluchtelingenkamp Nyarugusu waar ze eten krijgen en scholing en medische verzorging, maar verder niets mogen dan groenten telen.
In de eerste maanden van dit jaar kon ik ze zo bijna 500 euro sturen. Daarmee heeft Stanley kunstmest, zaden en een sproeier kunnen kopen, maar ook een verrassing voor de vele wezen en andere kinderen in hun deel van het kamp. Het liefst zouden ze een grotere tuin bewerken, maar ook computer en Engelse les regelen voor de vele jongere weduwen en wezen in hun buurt.
Bezoek aan het Tanzaniaanse dorp Makere naast het kamp
Om met eigen ogen te zien hoe de Nijmeegse crowdfunding de groententelers verder zou kunnen helpen, ben ik in april van dit jaar naar Tanzania gereisd. Het is me door strenge Tanzaniaanse regels weliswaar niet gelukt om zelf toegang te krijgen tot het grote kamp, maar ik heb de groententelers rond Stanley wel kunnen uitnodigen in het naastgelegen dorp Makere.
Zestien mannen, vrouwen en kinderen hebben daarvoor de bijna tien kilometer helemaal gelopen en kwamen tegen 12 vol nieuwsgierigheid, naar Arusha Cafe. Toen ze allemaal zaten kon ik ze na al die moeite eindelijk zien en iets voor hen doen; Tracteren op Nederlandse kaas, snoep en speelgoed omdat ze het al moeilijk genoeg hebben en best wat steun mogen krijgen en voelen. Daarna heeft iedereen zijn naam genoemd en uit welke plaats ze zijn gevlucht. Ze komen uit plaatsen als Abeka, Baraka, Fizi, Katanga, Lweba en Mboma allemaal in het zuidelijk deel van de provincie Sud Kivu, oost Congo.
Ze krijgen eten, basaal onderwijs en medische verzorging, maar verder moeten ze zelf álles zelf verzinnen en het is gewoon keigoed dat ze zijn begonnen met die aubergines, kolen en tomaten. Zo vertelde Safi Mmoca, moeder van Byaombe uit Baraka dat ze graag met n stel weduwen, ook geiten zou willen houden. En Joseph Mwenebatu uit Fizi dat hij de kinderen zo graag computer en Engels zou willen leren voor meer toekomst.
Allemaal lastig te organiseren en financieren en ze zijn juist daarom gewoon begonnen met groenten telen. Dat werkt al, maar Amiel, Beatrice, Demunga, Mlasi, Jacqueline en al die anderen verdienen ook steun voor de goede ideeën om verder te komen dan alleen afwachten.
Lucratieve handel in mineralen als Coltan leidt al 30 jaar tot politieke impasse
De politieke pogingen om vrede in Congo te herstellen leveren al 30 jaar niets op omdat de rebellenlegers veel geld verdienen met de handel in mineralen als Coltan. Daardoor kunnen ze veel wapens kopen en daar kan de kleine vredesmacht van de Afikaanse Unie niet tegenop en de politieke wil ontbreekt om de vredesmacht daar te versterken.
Het enige wat we in deze situatie voor de vluchtelingen kunnen is het steunen van hun eigen initiatieven als het telen van groenten en Engelse computerles. Dat levert iets op en geeft de vluchtelingen die iets meer willen doen dan afwachten een nuttige bezigheid en hoop, Gelukkig hebben ze intussen ook goed contact gekregen met de Tanzaniaan John Nyagata die hen kan steunen vanuit hulporganisatie, de Danish Refugee Council.
Financieel steunen met een klein bedrag kan!
Kunt en wilt u hun initiatieven steunen? Dat kan! Ga naar gofund.me/70794824, druk op de oranje doneerknop en volg de instructies.
Namens Emanuel, Jacqueline, Joseph, Stanley en ál die andere mensen die dromen, bedankt voor je aandacht én support !