Feestelijke opening; 'Groene Vlinderlint Route' Nijmegen, 1 december 2019
Opening van de 'Groene Vlinderlint Route' wordt verricht door Wethouder Bert Velthuis in Stadspark 'Groene perron' aan de Oude Groenewoudseweg om 15.00 uur, om speciaal de geurende roos van 'Johan Maelwael' via een (rozenhouten wandelstok) aan te planten. )
Henk-Jan Nijland (groenadviseur gemeente Nijmegen) verteld over de aanleg van de''Groene Vlinderlint Route, die als voorbeeld gaat dienen voor de groene inrichting van de Openbare ruimte.Zo gaan de stoeptegels vervangen worden voor een inheems bloemenlint en kunnen de wandelaars voortaan over de wandelpaden van het park en worden ook twee parken voortaan verbonden met een 'Groen Vlinderlint' ( Landelijke actie 'Steenbreek', ;Tegel eruit, Groen erin )
'Tabula Civitatis' ( Tafel van de Stad ) met inheemse zaden worden geleverd door de firma Biodivers en een korte toespraak van professor J. Schaminee van de Radboud Universiteit. Kien van Hövell tot Westerflier van 'Landgoed Grootstal' gaat de kruidenthee verzorgen die geheel afkomstig is van eigen landgoed. Dit alles in het ( Parochiehuis, Antonius van Padua. aan de Van Slichtenhorststraat 81)
Inleiding van de speciale performance op 1 december 16.00 uur in het Parochiehuis, Antonius van Padua .
Gastvrouw, Tineke van den Brandt geeft een korte inleiding van de performance 'Charles Darwin' reiskist.
Charles Darwin, reiskist.
De performance die het duo, Jose Geurts en Boudewijn Corstiaensen laten zien heeft te maken met een tijdelijke luchtreis van inheemse bloemenzaden.
Bloemenzaden maken vaak gebruik van de wind om hun reis voort te kunnen zetten om zo ver mogelijk te kunnen reizen en om uiteindelijk weer te kunnen landen op onze Aardbodem.
Zo heeft een 'Morgenster zaadje'' een soort parapluutje bij zich om het zaadje door de wind deze zo ver mogelijk te kunnen laten zweven.
Ook vanuit het stromend rivierwater van de Waal die vele duizenden jaren lang door de stad Nijmegen stroomt, neemt deze rivier vaak ongezien ook de soortenrijkdom van deze bloemenzaden met zich mee.
Zowel door de reis in de lucht alsook door stromend rivierwater en op dieren, kwamen wij nu bij een eikenhouten reiskist terecht die vanuit een kringloopwinkel was verkregen.
Deze reiskist hebben wij naar de wereldberoemde natuurkundige 'Charles Darwin' genoemd.
Na deze performance gaat deze reiskist naar onze werkatelier, om in het voorjaar van 2020, deze bloemenzaden vakkundig in het Stadspark 'Groene perron' te doen uitzaaien;
Met de volgende woorden van Charles Darwin;
Het zijn niet de sterkste van een soort die overleven, ook niet de meest intelligente. Het is de soort dat het beste reageert op veranderingen.
Werkgroep ; Hortus Civitatis' Blog; bcorstiaensen.tumblr.com / www.biodivers.nl
www.vlinderkas.com www.lentekracht.nl