Als je vanaf de Grootstalselaan in Nijmegen de Sint Jacobsweg inslaat, verstillen de geluiden van de stad en ben je meteen omringd door bomen en grasland. Een stukje verder liggen de akkers van Herenboeren Lingezegen Grootstal: een coöperatie met ongeveer vijfhonderd leden en twee boeren die hier én bij Park Lingezegen op duurzame manier landbouwen. Op deze plek vertellen Nijmegen-Oost bewoner Birgit (62) en haar dochter Yvonne (26) over hun ervaringen als leden van Herenboeren.
Tekst: Jacco Schouw, fotografie: Paul van Haperen
Duurzaamheid doorgeven
“Ik was er als de kippen bij toen de coöperatie werd opgericht,” vertelt Birgit. “Toen later de boerderij echt van start ging, heb ik Yvonne geholpen met de inleg voor het lidmaatschap, omdat ik het belangrijk vind dat er leden zijn van verschillende generaties.” Tijdens het seizoen haalt Birgit op zaterdagochtend de groenten op voor hun eigen huishouden en dat van haar dochter. “Ik werk als arts in het ziekenhuis ook weekenddiensten,” zegt Yvonne, “dus het is fijn dat zij de oogst voor mij meeneemt.”
Samen voor minder
Het Herenboeren-concept past goed bij hun duurzame levensstijl. Birgit zet zich met haar bedrijf in om uitstoot van vrachtverkeer in binnensteden te verminderen, terwijl Yvonne zich inzet voor duurzamere zorg. Ze vliegen niet meer en kopen bewust minder. “Wat je niet aanschaft, hoef je ook niet weg te gooien,” zegt Birgit.
Onbekende groenten en nieuwe recepten
Bij de groente-uitgifte krijgt Yvonne soms groenten die ze niet kent. “Ik had bijvoorbeeld nog nooit van stokslabonen gehoord,” lacht ze. “Dan zoek ik een recept en probeer iets nieuws. Koken is zo veel leuker en creatiever geworden.” Ze wisselt graag recepten uit met haar moeder. Hun favoriet? “Knolselderijsteaks met een lekkere saus”, zegt Yvonne. Birgit: “Knolselderij deed ik eerst alleen in de soep. Nu gaar ik ‘m in plakken en eet ze gewoon met schil en al. Heerlijk!”
Meer dan alleen groenten halen
Als lid van Herenboeren ben je mede-eigenaar van het boerenbedrijf en draag je, samen met de andere leden, verantwoordelijkheid voor het zaaien, oogsten, schoffelen en uitgifte van groenten. Hoewel de professionele boeren veel werk doen, is er altijd wel een klusje voor leden die graag meehelpen. En dat kan gelukkig meestal wel, ook naast een drukke agenda. “Ik heb veel weekenddiensten,” vertelt Yvonne, ““dus help ik regelmatig doordeweeks ‘s avonds op het land – vaak met een drankje achteraf. Dat noemen we ‘schorrelen’: eerst schoffelen, dan samen borrelen.”