Leerstoel 'Lucanus Cervus' op Q.R. code in stadspark 'Groene perron'
De 'Leerstoel' Lucanus Cervus' sluit mooi aan met de biodiversiteits-agenda van de Gemeente Nijmegen die momenteel wordt opgesteld. In deze biodiversiteits-agenda worden bijzondere soorten van de flora en fauna beschermd en worden de bestaande groengebieden zoals stadsparken, groenstroken, natuurterreinen en bossen tot een interessante ecologische structuurplan ontwikkeld.
Vervuilde grond in de 'Groene corridor'
Naast stadspark 'Groene perron' is sterk vervuilde grond aangetroffen bij het voormalig tuincentrumterrein. De gemeente Nijmegen (ODRN) zou direct handhavend kunnen optreden om de sterk vervuilde grond via een bodemsanering te doen laten uitvoeren. LEAP 24 is de nieuwe eigenaar van het terrein geworden en is met zijn bouwplannen direct al begonnen voor het inrichten van een Snellaadstation. Wij vinden dit oneerlijk en onbegrijpelijk, temeer dat ODRN spoedig zou willen zien om snel te kunnen mogen handelen om handhavend op te kunnen gaan treden tegen LEAP 24. De.ODRN moet met toestemming van B&W hun handhavende taak kunnen uitvoeren, zodat er een snelle bodemsanering zou kunnen plaatsvinden, om de aanwezige vervuilde grond veilig en deskundig via wettelijke regelingen te laten afvoeren.Onze werkgroep heeft Alarm geslagen omdat ook de ODRN aan ons het advies heeft doorgegeven om een brief te schrijven naar Burgemeester en Wethouders om onze zorgen kenbaar te gaan maken en om de wettelijke handhaving regelingen door de ODRN te laten plaatsvinden. Er kan hierdoor een veilige bodemsanering plaatsvinden door de betrokken partijen,LEAP 24 / gemeente Nijmegen worden uitgevoerd.
Het kan niet zo zijn dat de vervuilde grond nu snel gaat worden afgedekt door het aanbrengen van een nieuwe laag steenpuin door grondeigenaar LEAP 24.
Gemeentelijke Hoofdgroenstructuur plannen
Onze wijk en onze straat is in 1995 opgenomen in de Hoofdgroenstructuur plan van de gemeente NIjmegen. Ook is stadspark 'Groene perron' opgenomen in de 'Groene corridor'-plannen waarvan de 'Groene corridor' plannen ook worden meegenomen met de gemeentelijke nieuwe (groene N.S. stationsplannen). Daar hoort vervuilde grond natuurlijk niet bij en is bovendien heel slecht voor de grondwaterhuishouding. Wij maken ons grote zorgen dat ook het grondwater sterk vervuild zal raken als er geen wettelijke bodemsanering gaat plaats vinden door de gemeente Nijmegen en LEAP 24. De bouwplannen door LEAP 24 worden nu in alle haast doorgezet zonder dat er nu handhavend op getreden gaat worden. Dit is een ernstige zorgelijke ontwikkeling voor ons Milieu en zorgelijk voor de Hoofdgroenstructuur plan ontwikkelingen van de gemeente Nijmegen. Door deze zorgelijke grondvervuiling ontwikkeling komt natuurlijk ook de Volksgezondheid in gevaar door het laten voortbestaan van de vervuilde grond in onze wijk, waardoor ook het grondwater langzaam maar zeker steeds verder zal worden vervuild geraakt.
Gemeentelijke groenstrook naast bouwterrein LEAP 24
Ook de gemeentelijk groenstrook naast het tuincentrum is door vele jarenlang het landbouwbestrijdingsmiddel Roundup gebruikt door het toenmalig tuincentrum. Deze groenstrook is hierdoor mogelijk ook zwaar vervuild geraakt.
Glimwormpjes verdwenen
Destijds waren jarenlang geleden nog op deze groenstrook in de zomermaanden glimwormpjes aanwezig en zijn nu ook allemaal verdwenen. Op deze groenstrook van de gemeente kan nu ook een bodem onderzoek gaan plaatsvinden om de eventuele vervuilde grond via bodemsanering te doen afvoeren.Wij hopen dat de Glimworpjes na het bodemonderzoek weer kunnen terug komen op de gemeentelijke groenstrook.
Werkgroep 'Hortus Civitatis'