Er zijn veel beelden van de Tweede Wereldoorlog, waaronder een schat van kunstwerken gecreëerd in deze onstuimige periode. Via het imposante oeuvre van Alex Colville wordt de oorlog vanuit een ander licht bekeken. In het Infocentrum WO2 Nijmegen wordt op zaterdag 14 september een lezing gegeven over dit onderwerp.
Alex Colville was één van de kunstenaars die met het Canadese leger meereisde naar Nijmegen. In zijn omvangrijke oeuvre van schetsen, aquarellen en olieverfschilderijen geeft hij ons een verrassende en indringende kijk op de oorlog en de bevrijding. Hans Bak, em. hoogleraar Amerikaanse en Canadese literatuur, doet onderzoek naar de culturele aanwezigheid van de Amerikaanse en Canadese troepen in 1944-45. Hij vertelt ons meer over Colville, maar ook het fenomeen Canadese oorlogskunstenaars. Bak voert ons aan de hand van hun werk langs de laatste oorlogsjaren, vanaf de Slag om de Schelde naar Nijmegen en door naar het Duitse achterland (Operation Veritable), tot aan concentratiekamp Bergen Belsen.
De werken van Colville hebben de jonge Canadese componist Dean Burry geïnspireerd tot een compositie in vier delen (Tracing Colville). In zijn lezing vertelt hij meer over het proces: hoe maak je muziek van een verhaal? Waarom koos hij juist voor déze kunstenaar en wat maakt zijn verhaal zo inspirerend? Deze lezing wordt gegeven in het Engels. Tip: de symfonie zal op 21 september in twee delen worden uitgevoerd in de Vereniging door het Symfonie Orkest Nijmegen, tijdens het Bevrijdingsconcert.
De lezing zal om 19:30 uur starten in de Steigerzaal van de Lindenberg. De inloop is vanaf 19:00 uur via het Infocentrum. Na afloop is er ruimte voor vragen uit het publiek en een borrel om de avond feestelijk mee af te sluiten. Reserveren is noodzakelijk en kan via 024-3974404 (Vrijheidsmuseum) of , vóór vrijdag 13 september 16:00 uur. Tickets kosten €8,- p.p. De Museumkaart is niet geldig.