Op 24 maart begint de Goede Week, ook wel genoemd de Stille Week. Het is de voorbereiding op het belangrijkste kerkelijke feest van het jaar: Pasen. Dit jaar zijn er in de Lutherse Kerk een aantal bijeenkomsten waar het lijden centraal staat.
De Goede Week begint feestelijk, met de viering van Palmzondag om 10:00 uur. Dan wordt het verhaal gelezen van Jezus’ intocht in Jerusalem waarbij de mensen met palmtakken wuifden en “Hosanna!” riepen. Het is een feest met een wrang tintje want die zelfde mensen riepen een paar dagen later “kruisig hem!”.
Op Witte Donderdag, 28 maart, om 19:30 uur wordt in een dienst het laatste avondmaal herdacht van Jezus met zijn leerlingen. Nog altijd wordt in de kerken met brood en wijn het verbond gevierd van mensen en God.
Op Goede Vrijdag, 29 maart, organiseert “Dichterbijoost” een bijeenkomst met poëzie, beeld, klank en meditatie. Tijdens deze samenkomst staan persoonlijk en universeel lijden in het licht van Pasen centraal. De bijeenkomst is tussen 14.00 – 15.00 en na 15.00 is er de gelegenheid om in stilte na te blijven.
Op Goede Vrijdag is er om 19:30 uur een dienst waar het verhaal klinkt van Jezus’ einde. Hij werd vermoord door de mensen die hem haatten. Opvallend genoeg probeerde hij het geweld niet te sussen of te vermijden. Hij gebruikte ook niet zelf geweld om mensen tot overgave te dwingen. Hij verdroeg het lijden, en wees ons daarmee de weg naar bevrijding.
Op Stille Zaterdag is er om 19:30 uur een bijzondere uitvoering te horen van het Stabat Mater van Pergolesi, door de zusjes Renske en Boukje van Gelder. Zij zingen al hun hele leven samen. In dit beroemde muziekstuk staat Maria centraal, de moeder van Jezus, die de dood van haar zoon beweent. De orkestpartij wordtvertolkt door accordeoniste Ilse Kok. Naast het Stabat Mater zingen Renske en Boukje ook het wereldse duet ‘Tanti Strali’ van G.F. Händel en speelt Ilse solo op de accordeon.
Op zondag 31 maart is er om 10:00 uur een feestelijke Paasdienst, waarin gevierd wordt dat de dood niet het laatste woord heeft.
In het rooster nog even alle data en tijden op een rijtje: Project2.pdf
Afbeelding: de 15e kruiswegstatie van Aad de Haas.