Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Misser gemeente kost leerlingen De Buut hun voetbalveldje

Onlangs kregen de ouders van Basisschool De Buut te horen dat het voetbal- en presentatieveldje van de school op last van de gemeente verwijderd moet worden. Het moet weg omdat vier bewoners van appartementen die grenzen aan het schoolterrein te veel geluidsoverlast ervaren.

In de tijd waarin er landelijk veel aandacht is voor bewegen en buitenspelen en het onderwijs het financieel zwaar heeft, hebben vier omwonenden de gemeente zo ver gekregen dat de school een dwangsom van 10.000 EURO boven het hoofd hangt als het veldje niet binnen enkele weken weggehaald is. Zelfs de procedure die nog loopt, mag niet worden afgewacht.

Een onbegrijpelijke en niet te accepteren beslissing voor de 200 kinderen van De Buut, hun ouders, veel buurtbewoners en het schoolteam.

De kinderen van basisschool De Buut doen op het veldje precies wat ze moeten doen: voetballen, plezier maken en leren. Ouders van De Buut vinden dat de oplossing voor het probleem van vier omwonenden niet over de rug van 200 kinderen gezocht mag worden. Zeker omdat met het weghalen van het voetbalveld het geluid niet verdwijnt: ter plaatse van het voetbalveld blijft het schoolplein een schoolplein; met alle 200 spelende, sportende en lerende kinderen die daarbij horen. Niet alleen de ouders van De Buut, maar ook veel omwonenden met jonge kinderen zijn blij met het speelveldje, dat het enige openbare speelveldje in de omgeving is. 

Ouders zijn een petitie gestart die woensdag aan de gemeenteraad van Nijmegen wordt aangeboden. Lokale partijen ondersteunen het initiatief. 

Een bezorgde ouder op het schoolplein vat het treffend samen: “De verantwoordelijkheid voor dit probleem ligt bij volwassenen, maar de kinderen zijn hier nu de dupe van. Maak de woningen geluidwerender, betaal de klagers een verhuispremie, of zoek samen naar werkbare oplossingen, maar pak de kinderen van De Buut hun geliefde veldje niet af.”

Achtergrondinformatie

Basisschool de Buut, het schoolplein én het voetbalveldje zijn al ruim 40 jaar niet weg te denken uit dit deel van Nijmegen-Oost, de Hunnerberg.

Bewoners van 2 appartementen in de nieuwbouw naast het schoolplein hebben de gemeente verzocht geluidsnormen te handhaven. Op basis daarvan heeft de gemeente besloten dat het voetbalveldje verwijderd moet worden, ondanks het feit dat bij het handhaven van geluidsnormen op basis van het Activiteitenbesluit (art. 2.17 en 2.18) stemgeluid en de geluiden van sportactiviteiten niet meegenomen mogen worden.

Landelijk is er veel aandacht voor beweging onder kinderen, bijvoorbeeld in het Nationaal Preventieakkoord en de aanpak Gezonde School.

Het verwijderen van het voetbalveld zal naar verwachting niet leiden tot een vermindering van het geluid. Het schoolplein blijft immers een schoolplein en de eigenaren van de appartementen waren er bij de koop van op de hoogte dat ze naast een schoolplein gingen wonen.

Nicol Hesselink, secretaris Oudervereniging De Buut

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.