Nijmegen-Oost.nl

Inloggen of inschrijven

Muzikaal luisterspel 'Benedictusoratorium'


  • Rubriek: Nieuws

BENEDICTUSORATORIUM EN SYMPOSIUM IN DE DOMINICUSKERK TE NIJMEGEN

ZATERDAG 26 OKTOBER 2019

Op zaterdag 26 oktober 2019 vindt er om 17 uur een bijzondere uitvoering plaats in de Dominicuskerk aan de Prof. Molkenboerstraat 7 te Nijmegen. Dan wordt daar het Benedictusoratorium ten gehore gebracht, een muzikaal luisterspel over het leven van de monnikenvader Benedictus van Nursia, ‘man van vrede’. Het is gecomponeerd door Peter Pieters, organist van de kathedraal van Mechelen (België) op een tekst van pater Dirk Hanssens osb, prior van de Abdij Keizersberg in Leuven. Dirk Hanssens is tevens hoofdredacteur van het tijdschrift De Kovel, een tijdschrift over het monastieke leven in Nederland en Vlaanderen. De uitvoering vindt plaats bij gelegenheid van het koperen jubileum van dit (nog jonge) tijdschrift.

De rode draad door het oratorium vormt het levensverhaal van Benedictus, de vader van het westerse kloosterleven. Citaten uit zijn kloosterregel zijn in het oratorium verwerkt en in aria’s komen belangrijke kenmerken van het monnikenleven aan bod. 

De uitvoering in de Dominicuskerk is uniek: zij is de enige uitvoering van het oratorium in Nederland. Het oratorium wordt daarnaast ten gehore gebracht in de Abdij Keizersberg in Leuven en in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. De zangers zijn afkomstig uit koren in Mechelen (o.a. het Mechels Kathedraalkoor) en Leuven (o.a. het Lemmensinstituut), met vier solisten, en zij worden begeleid door een kamerorkest. Het geheel staat onder muzikale leiding van Johan van Bouwelen.

Toegangskaarten voor het oratorium kosten € 18. Voor studenten en abonnees op het tijdschrift De Kovel geldt een gereduceerd tarief van € 15. Inschrijven kan via het digitale formulier op de website van De Kovel: www.dekovel.org. 

Voorafgaand aan de uitvoering van het oratorium is er vanaf 15 uur in de dagkapel van de kerk een minisymposium over Het leven als liturgie: de kunst van het monnik zijn. Dit symposium vindt plaats vanuit het Benedictijns Centrum voor Liturgische Studies, dat aan de Radboud Universiteit is verbonden (voor meer informatie: https://www.ru.nl/ftr/ftr-en-samenleving/partnerinstituten/benedictijns-centrum-liturgische-studies/) . Sprekers tijdens het symposium zijn prof. dr. Peter Nissen, prof. dr. Thomas Quartier osb (beiden verbonden aan het Benedictijns Centrum voor Liturgische Studies) en dom Dirk Hanssens osb, de schrijver van het libretto voor het oratorium. Bezoekers van het oratorium kunnen gratis aan het symposium deelnemen. Wie alleen het symposium wil bezoeken, betaalt een bijdrage van € 8. Aanmelden voor het symposium kan via e-mail bij .

 

 

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.