Nijmegen-oost.nl

Inloggen of inschrijven

Nacht van de OmmetjesZojuist is de Wijkkrant van Nijmegen-Oost naar de drukker gestuurd. Dus in de loop van volgende week in je bus! Hier alvast een voorproefje: het verslag van de Nacht van de Ommetjes.

Tijdens de Nacht van de Ommetjes, zaterdag 5 oktober, liepen zeventien groepen in Nijmegen ommetjes door hun wijk. Zes daarvan liepen (deels) door Nijmegen-Oost: een Rondje op Rolletjes voor rolstoelers en rollatorrijders in Heyendaal, een Ommetje in Galgenveld, Stadswaard en Ooijse Schependom, Bottendaal en één in Hengstdal. 

Ommetje Altrade en Hunnerberg
Door René Pennock

Maar liefst een paar honderd buurtgenoten liepen onder aanvoering van oud-nachtburgemeester en initiatiefneemster Doro Krol het Ommetje van Oost door Altrade en over de Hunnerberg. Het programma was gevarieerd. Thema: ‘Welkom in het vrije Oosten. Er werd muziek gemaakt in de Lutherse kerk en in de Maria Geboortekerk, in de Roothaanstraat en in de Regentessestraat, in het Estelgebouw en op de Begraafplaats Daalseweg. Blueszanger Henk Hendriks vertelde over Nina Simone, die in het Belvoircomplex woonde, een bewoonster vertelde over de bijzondere architectuur van het Estelgebouw. Jeroen van Zuylen vertelde over de SP van vroeger en probeerde met een socialistisch strijdlied de Revolutie alsnog aan de praat te krijgen. 

Thema 75 jaar bevrijding
Het thema 75 jaar bevrijding werd uitgediept door Joop Puijn, die vertelde over zijn café in oorlogstijd. Bert Eggelaar herdacht de honderden bombardementsslachtoffers op de Begraafplaats Daalseweg. Van Zuylen las voor uit het aangrijpende oorlogsdagboek van Ida van Marwijk, die op de Regentessestraat woonde. Pastoor Eskes liet in de Maria Geboorte de gerestaureerde pilaar zien, die door een granaat weggeblazen was. Henk Rullmann en ik vertelden over de vreselijke verwoestingen die de Duitsers aanrichtten op de Hunnerberg tijdens de Slag om Nijmegen en over de frontstad-beschietingen in de maanden daarna. Bij de afsluitingsborrel zong Miriam de Vroome crooners op het biljart in een afgeladen Haantje.

Het Ommetje is een mooie gelegenheid om hier en daar eens binnen te kijken, wat over je wijk te horen of je buurtgenoten te ontmoeten. De enorme belangstelling heeft dit jaar opnieuw het bestaansrecht bevestigd.

Ommetje Hengstdal
Door Kor Goutbeek

De jaarlijkse Nacht van de Ommetjes is nu al bijna legendarisch. Thema van de editie van 2019 was de oorlog omdat nu ruim acht maanden lang 75 jaar bevrijding wordt herdacht. Andere ommetjes in Nijmegen-Oost waren ‘Bommen op Bottendaal’ . “Welkom in het vrije Oosten” (Altrade en Hunnerberg), “Ommetjes op Rolletjes” (Heijendaal) en het “Dak eraf” (Stadswaard, Ooijse schependom.)

Henk Horstink woont al 40 jaar in Hengstdal en is een van de meest actieve buurtbewoners. Hij werkt ook bij Stip Oost, de vroegere bibliotheek, en dat was het vertrekpunt voor ons ommetje. Gewapend met fluorescerend hesje en fluitje voerde Henk onze kudde van zo’n 60 buurtbewoners aan. Hij ervoer enige tijdsdruk, waardoor het tempo hoog was en het Rode Dorp werd overgeslagen. Door de weinige stops hadden we gelegenheid bij te praten met bekende en onbekende buurgenoten. Bij het T-huis op het Limosterrein was er muziek van de Mix met klassiekers als California Dreamin’ dat voor het grootste deel van het 50+publiek prima mee te zingen was. We hoorden daar ook een verhaal over 18 september 1944, de dag nadat de parachutisten bij Groesbeek landden. We wandelden verder naar het moerbeiplantsoen dat volledig door buurtbewoners wordt onderhouden en waar twee indrukwekkende moerbeien de naam volledig rechtvaardigen. Hannefloor de Roos wachtte ons op bij het beeld van het vliegende paard Pegasus, tegenover het tankstation aan de Berg en Dalseweg. Ze vertelde de mythe van Bellephoron met zoveel uitbeeldingskracht dat ik meegenomen werd in het verhaal. Ik zag de magische poel gewoon voor me! Veel verder, in de Rembrandtstraat, hoorden we over een Romeinse amfitheater dat hier heeft gestaan en wel 10.000 man publiek kon herbergen. 

Volgend jaar zijn de routes weer anders. Meer informatie op nachtvandeommetjes.nl.
Foto: Gerard Verschooten

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.