Tien betrokken buurtbewoners dachten dinsdag 23 november actief mee met architect Coen Koenders en OBG-directeur Paul Mennink bij een digitale Zoom meedenksessie en leverden wel tig goede ideeën om het nieuwbouwplan voor 36 zorgappartementen aan de Vlierestraat nog beter te maken.
Nadat gespreksleider Kjell Lutz iedereen had verwelkomd en gevraagd wat de deelnemers verwachten gaf hij het woord aan architect Coen Koenders. Die vertelde over de randvoorwaarden van gemeente, zijn eigen analyse over het basisplan en de parkeeroplossing waar ze met OBG, Woonwaarts en Welstand gemeente op waren uitgekomen. Daarna kwamen de vragen maar vooral heel veel verbetersuggesties van buurtbewoners.
De presentatie en de hele meedenkbijeenkomst is terug te zien op de projectpagina van Woonwaarts https://woonwaarts.nl/Project/vlierestraatnijmegen.
Helene Stafleu schreef al een een kort verslag op wijkwebsite zie https://nijmegen-oost.nl/uitgelicht/woonwaarts-ontvouwt-plannen-voor-nieuwbouw-aan-vlierestraat
Er zijn hierbij twee kritische aanvullingen te geven,
Zichtbaarheid Koningstoren .
Toen de architect met een computerplaatje suggereerde dat de Koningstoren boven zijn twee verdiepingen goed zichtbaar zou blijven, werd er direct gesproken over misleiding. Een foto van de huidige situatie en een verklaring van een Vlierestraat bewoonster maakten aannemelijk dat met een dak op 6,5 m hoogte wrs alleen de spits nog zichtbaar zou blijven, maar de klok zeker niet. De architect zou het nagaan en gaf donderdag de 25e toe dat er iets was misgegaan in zijn 3D verhaal. Dat betekent ook dat als hij, OBG en Woonwaarts toch meer zicht op de toren mogelijk zouden willen maken, dat anders moet. De architect zou zich dan met wat aanpassingen in het basisontwerp bij de entree kunnen beperken tot éen verdieping, met daaromheen vleugels van 2 verdiepingen en elk een lift. Dat zou ook helpen om de massale ca 70 m brede gevel te breken, net als nu.
De meeste vragen en suggesties gingen over de gekozen parkeeroplossing. Eerst legde de architect uit dat hij voor de drie plaatsen op eigen terrein eerst drie parkeerplaatsen aan de straat moest weghalen o.a. om een toegangsweg te maken zodat hij er totaal zes bij moest gaan maken. Daarbij werd langzaam maar zeker duidelijk dat hij voor die zes parkeerplaatsen de hele 14 m brede groene bufferzone aan de Dommerkant wilde gebruiken, waardoor geen ruimte overbleef voor de (ook door de gemeente gewenste) 5 m ecologische zone Bovendien introduceerde de architect met deze keuze ook nog geluid, stank en lichtoverlast koplampen in de groene bufferzone.
De bewoners kwamen daarop met tal van creatieve oplossingen als omdraaien maar ook verdiepen en overdekken of verplaatsen van de parkeerplaatsen richting Vlierestraat, maar wel op eigen terrein.
Ze kregen van Woonwaarts tot 8 december om ideeën en suggesties aan te leveren en krijgen gelukkig nog voor de Kerst een gesprek over een betere oplossing voor parkeren op eigen terrein en andere verbetermogelijkheden.
Nu maar hopen dat deze aanvulling op het "Woonwaarts ontvouwt" stukje ook kan leiden tot éen aangevuld stuk in de Wijkkrant van december.