Dinsdag 21 mei hadden een paar hulpverleners van Bindkracht, gemeente, wijkverpleging en wooncorporatie Woonwaarts een dertigtal actieve wijkbewoners uit wijken in stadsdeel Oost uitgenodigd voor een gesprek en medewerking.
Ze vroegen de aanwezigen naar hun meningen over vijf thema's; van Gezondheid & leefstijl, een "thuis dat bij je past" en "weten waar je moet zijn" tot "fijn wonen in je buurt" en "Samen leven in je buurt".
Bij elk thema werd vervolgens gevraagd wat je op dat gebied in jouw omgeving zag, waar je blij van werd en wat volgens jou beter kon.
Concreet vroegen ze bij elk thema naar de mogelijkheden die je zag om de kwaliteit van het samenleven en fijn wonen in Oost te verbeteren, wat jij zou doen en of je er in september verder over wilde meepraten.
Gedegen onderzoek naar bereidheid om mee te werken
De opzet van de middag deed me erg denken aan de bijeenkomsten die stadsdeelmanager Erik van Ewijk in 2014 had georganiseerd in dezelfde grote zaal van de Ark. Ik herinner me alleen dat er toen ook werd gevraagd naar het belang dat je hechtte aan het belang van spirituele beleving in het leven.
Toen ging het echter vooral om te zoeken, polsen of je met en voor andere wijkbewoners iets zou willen doen omdat de gemeente (ook toen al) niet meer álles vóor de burgers kon regelen.
Die gesprekken hebben toen in 2014 geleid tot vervolggesprekken of je kon en wilde meewerken aan de toen net geformuleerde STIP informatiepunten. Of je kon en wilde meewerken aan het Advies-en informatiewerk bij een STIP dan wel ontmoetingsactiviteiten in de wijk.
Vervolg in september
Ik kreeg de indruk dat een groot aantal van de aanwezige wijkbewoners in de Ark al behoorlijk actief was in een of andere buurttuin of bij "Oog voor elkaar" tegen eenzaamheid en voor een dementievriendelijke wijk en bereid was is in september over een van de vijf thema's verder te praten.
In de tussentijd werd iedereen opgeroepen om via een qr-code of via deze link
https://q.crowdtech.com/5LJhAKTyZEa40mARdf0GdA
een vragenlijst tevoorschijn te halen en dan in te vullen: Wat vind je van de activiteiten voor bewegen, cultuur, gezondheid en ontmoeting in je buurt en wat zou je daaraan zelf willen doen. De vragenlijst kun je oproepen via de QR-code op de foto van de flyer over het onderzoek.
Ook u kunt meedoen en meepraten... Als u in de vragenlijst uw e-mailadres of nummer doorgeeft, krijgt u een reactie.